Elköltötte ügyfele 25 millióját - Börtönbe megy a sikkasztó ügyvédnő

Győr, Veszprém - Egy ügyvédet letöltendő börtönbüntetésre ítélt a Győri Ítélőtábla, mert a jogász közel 25 millió forintot sikkasztott el ügyfelétől.

Mátételki András

A szombathelyi Sz.-né dr. D. Cecília 2008. május végén átvett 24,9 millió forint egy ügyfelétől azzal, hogy ügyvédi letétbe teszi. A mohácsi férfi termőföldet kívánt vásárolni a Vas megyei Tanakajd község külterületén. Később meggondolta magát, s Dunaújváros környékén vett ingatlant, ezért visszakérte a közel 25 millió forintot.

Többször is követelte a tetemes summát, mire a jogásznő közölte vele, hogy az összeget saját céljaira használta fel. Még ezen a napon nyilatkozatot tett, amit telefaxon elküldött, hogy a pénzt 2008. július közepéig visszafizeti. Ez nem történt meg, viszont a határidő lejártakor Sz.-né hamis banki igazolást küldött ügyfelének, amelyben "igazolta", hogy ő visszafizette a pénzt.

Az elsőfokú tárgyalásig az 56 éves asszony hárommillió forintot utalt át ügyfelének.

Az ügyben először a Veszprémi Városi Bíróság járt el, ahol sikkasztás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt ítélték el az ügyvédet: egy év tíz hónapi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, s tíz évre eltiltottak a foglalkozásától. A megyei bíróság ügyvédi visszaélés bűntettében is bűnösnek mondta ki Sz.-nét, továbbá úgy döntött, hogy a jogásznak le kell ülnie az egy év tíz hónapot börtönben.

A végső döntést a Győri Ítélőtáblán dr. Nagy Zoltán büntető tanácsa hozta meg csütörtökön: helyben hagyták a megyei bíróság ítéletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!