Kártyával biztonságosabb

Veszprém - A nyári turistaszezon közeledte miatt tanácsos mielőbb sorra venni azokat a tennivalókat, melyek elvégzésére egy külföldi út előtt szükség lehet.

Győrffy Árpád

Az egyik ilyen az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltása. Ezt persze akkor is megtehetjük, ha most éppen nem készülünk külföldre. A kártya használatával kapcsolatos fő szabályok változatlanok.

A legfontosabb, hogy a hazánkban egészségügyi ellátásra jogosult személyek, ha valamely uniós államban vagy Horvátországban, Svájcban, Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben egészségügyi ellátásra szorulnak ott tartózkodásuk alatt, akkor ugyanolyan feltételekkel jogosultak a szolgáltatásokra, mint az érintett ország ellátásra jogosult lakói. A kedvezményesen igénybe vett szolgáltatások költségeit a beteg biztosítása szerinti ország, tehát esetünkben a magyar egészségbiztosítási pénztár fedezi.

Vannak olyan országok - például Belgium, Franciaország, Luxemburg és bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnország -, ahol meg kell előlegezni a szolgáltatás teljes díját, amit aztán utólag visszatérítenek.

Az érintett országok többségében mindenképpen fizetni kell valamit a szolgáltatásokért. Az orvosok kisebb-nagyobb vizitdíjat kérhetnek, vagy a költségek meghatározott százalékát a betegnek kiszámlázhatják. Ilyen helyeken ezt nekünk is ugyanúgy ki kell fizetni ott helyben.

Nagyon fontos, hogy csak akkor számíthatunk a helyiekkel azonos elbánásra, ha rendelkezünk az érvényes kártyával. Ha valaki utazása előtt nem váltotta ki, utólag akkor is visszaigényelheti itthon az orvosi ellátás költségeiből a kedvezményesen járó rész költségeit a számlák és az esetleges igazolások bemutatásával.

Ilyenkor azonban előfordulhat, hogy a kinti szolgáltatók illetve biztosítási pénztárak magasabb díjat számolnak a kártyával nem rendelkező betegeknél. Ilyen esetben itthon csak a kártyás ár megtérítésére számíthatunk, a különbözet a mi terhünk lesz. Ezért mindenképpen váltsuk ki a kártyát.

Nagyon fontos az is, hogy kártyával és kártya nélkül is csak olyan orvoshoz menjünk, aki az adott ország egészségbiztosítójával szerződésben áll, mert csak ilyen esetben számíthatunk a költségek átvállalására.

A jogosultság igazolására szolgáló kártya kiállítását a regionális egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatainál kell kérni. Hontai Sándor, a Veszprém megyei kirendeltség nyilvántartási osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy a veszprémi kirendeltség mellett Tapolcán, Pápán működik ügyfélszolgálati iroda, ahol a hét négy napján, az Ajkán, Balatonfüreden és Várpalotán működő kihelyezett ügyfélszolgálati pontnál pedig a hét egy-egy napján fogadják az igényeket. Ha rendezett a biztosításunk, akkor a személyesen előadott igénynél elég a személyazonosságunk igazolása - lakcímkártyával és megfelelő igazolvánnyal -, valamint a TAJ-kártyánk bemutatása. A kész kártyát azonnal meg is kaphatjuk.

Probléma esetén meghatározott igazolások bemutatását kérhetik. A kártyát kérhetjük postai levélben vagy az elektronikus ügyfélkapu segítségével is, de ekkor számolnunk kell az ügyintézési idővel. A kártya kiadása alapesetben ingyenes, de ha még érvényes, ám elveszett kártyánkat pótoljuk, akkor fizetni kell érte.

Hontai Sándor azt javasolja, hogy aki teheti, az EEK mellé váltson külön utazási biztosítást, mert az fedezi a kötelező önrészeket is, és például ott is ingyenes lehet vele a betegszállítás, ahol ezt a kötelező ellátás egyébként nem tartalmazza.

Az elsődleges mindenképpen az EEK kiváltása. Hasznos lehet a bankok által plusz szolgáltatásként, a számlák, bankkártyák mellé adott biztosítás is, még akkor is, ha nem sok mindenre terjed ki. Így külföldre utazás előtt ezeknek is nézzünk utána.

Nagyon fontos, hogy betegség, baleset esetén az orvossal mindkét fajta biztosítás meglétét rögzíttessük, hogy az előnyeiket így együttesen ki tudjuk használni.

Magyarország rossz helyezése

Egy évvel ezelőtt az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatósága közzétett egy rangsort arról, hogy egy-egy tagország polgárai milyen arányban rendelkeznek a kártyával a lakosságszámhoz viszonyítva. Nálunk akkor a polgárok 5,5 százalékára terjedt ki a kör a 35,7 százalékos uniós átlaggal szemben.

A rossz helyezésünkben szerepet játszott az is, hogy nálunk akkor még csak egy évre volt érvényes a kártya, miközben máshol három évre adták. Tavaly ősztől jelentős változás, hogy alapesetben nálunk is három év lett az érvényességi idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!