Titkos összetevők, ínycsiklandó ételek a centenáriumon

Balatonalmádi - Egésznapos eseménnyel, közöttük főzőversennyel és színielőadással várták az érdeklődőket szombaton a Vörösberényi Polgári Olvasókör és a művelődési ház centenáriumát ünneplő eseménysorozat záró akkordjaként a szervezők.

Halmos György

Délelőtt avatták fel az egykori Katolikus Körnek helyet adó épületben - ma a Varázssziget óvoda - az egyesület emléket őrző táblát, az alig pár száz méterre lévő művelődési ház udvarán pedig már javában készültek a főzőverseny résztvevői. A helyi szervezetek, mint például a Lovas Egyesület, Vöröskereszt, a Polgári Olvasókör, Nők a Balatonért Egyesület (NaBE)mellett a rendezvényen csapattal képviseltette magát a somogyi Iharosberény, valamint Jászberényből is érkeztek, de ők nem indultak az ízek mustráján. Rövid körkérdésünkre adott válaszokból kiderült, hogy mindenki használt titkos összetevőt, amitől étele a legjobb lett. A polgárőrök, Hilbert Elek vezetésével pincepörköltet főzött marha és disznócsülökből, Szentesi István, a Lovas Egyesület vezetője kiegészülve a Balatonalmádi-Eggenfelden Baráti Kör vezetőjével, Bruno Holczleitnerrel hortobágyi slambucot készített. A somogyi vendégek igen titokzatosak voltak, a Pál József séf és Blatt Antall polgármester mindössze annyit árult el, hogy a bográcsban lesz bárány, vargánya, aminek tárkonyos alapja lesz. Hozzátették: valami betyáros ételt készítenek, de „útközben” derül ki, hogy mi kerül a tányérokba végül, és milyen nevet adnak neki, az viszont biztos, finom lesz. A NaBE tagjai poré levest készítettek botkenyérrel. Utóbbi étel a neve ellenére kürtöskalácshoz hasonló édes sütemény. Mindkét étel előnye, hogy nagyon gyorsan kész van - tudtuk meg Németh Jánosnétól. A szakértő zsűri végül a Fábián József Kertbarát Kör főztjét találta a legjobbnak, második a NaBE, míg a harmadik helyen az iharosberényi vendégek végeztek. A rendezvény egyik legjobban várt eseménye Zilahi Lajos: A házasságszédelgő című komédiájának bemutatója volt, amit helyi amatőr előadók mutattak be. Este táncház zárja a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!