J(o)ól vizsgázott a horgásztó

Marcalgergelyi - Szombaton ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit a Joó-tó, amely a horgászok mellett a kikapcsolódásra vágyók számára is kellemes időtöltést biztosít.

Sikos Gábor

Marcalgergelyi határában meseszép látvány fogadja az idelátogatókat. A Marcal folyótól kétszáz méterre létesített mintegy kéthektáros tavat igényesen kialakított parkosított terület övezi, ahol jól felszerelt játszótér és játékra alkalmas zöldterület is várja a vendégeket. A tó varázsát tovább növeli a partján épített vendégház, melynek terasza a víztükör fölé is benyúlik.

- Közel négy éve már annak, hogy elhatároztuk, hogy horgásztavat létesítünk. Az ötlet jónak tűnt, hiszen a területen az előzetes vizsgálatok alapján minden adott volt ehhez - idézte fel a házigazda Joó László, a Nyugat-magyarországi Tűz-, Munka- és Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója. A munkálatok 2007-ben indultak, a tómeder már ebben az évben elkészült, és következhetett a terület parkosítása.

A beruházásnak óriási lökést adott a 2009-ben elnyert 41 milliós Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott uniós támogatás. Ebből 21 millió forintot a tó infrastrukturális fejlesztésére és kiszolgáló-épületek építésére fordítottunk. Támogatás keretében valósulhatott meg továbbá a tó szennyvízátemelője, közvilágítása, úthálózata, valamint esőbeállók is épülhettek.

A pályázat másik részében Marcalgergelyiben kilencszemélyes, négy napraforgós besorolású vendégszállást építünk, amit 2011 tavaszán szeretnénk átadni. Úgy érzem, hogy létesítményünk nemcsak Marcalgergelyinek válhat előnyére, de talán a térség idegenforgalmi központjává  is válhat a későbbiekben - mondta el megnyitóbeszédében a tavat üzemeltető Joó László, megköszönve mindenkinek a segítségét, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez vállalkozás megvalósulhatott.

Az ünnepi beszédek után Szabadi János, a Gemara és Somló Környéke Vidékfejlesztési Egyesület munkacsoportjának vezetője, Polgárdi Imre, a megyei közgyűlés alelnöke és Joó László átvágták a nemzetiszínű szalagot és felavatták a tavat.

Az igazi avatás már délelőtt egy horgászverseny keretében megtörtént. A tó jól vizsgázott, hiszen a negyven versenyző több mint 500 kilogrammos fogást könyvelhetett el összesen, és ebből a legügyesebb pecás 52 kilót zsákmányolt négy órán belül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!