Kint dolgozó magyarokról - Nem mindenhol azonos szabályok

Veszprém - A közelmúltban olvashattak a Naplóban a külföldi utazások során nélkülözhetetlen Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) kiváltásával, használatával kapcsolatos szabályokról, illetve azok változásáról.

Győrffy Árpád

A téma kapcsán merült fel, hogy itthon milyen egészségügyi ellátásra számíthatnak azok a magyar állampolgárok, akik hosszabb távon az uniós országokban dolgoznak, és ezzel kapcsolatban milyen teendőik vannak.

Kérdésünkre a regionális egészségbiztosítási pénztár megyei kirendeltségének nyilvántartási osztályát vezető Hontai Sándortól kértünk választ.

- Az érintett magyar állampolgárnak itthon kötelessége bejelenteni, hogy külföldön dolgozik, hiszen akkor ő már nem itthon, hanem külföldön szerzi meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot. A nyilatkozatot egy nyomtatványon lehet megtenni, amit "Bejelentkező lap a TAJ-számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT-tagállamban biztosított személy" címen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról lehet letölteni. Amennyiben a bejelentés megtörtént, a TAJ-számot érvénytelenítjük, ezzel egyidejűleg a nevezett TAJ- szám színe kékre változik, ami azt jelenti, hogy az illető az EU-ban biztosított.
 
- Mik ezek a lámpaszínek?

- Ha elmegy valaki az orvoshoz, akkor az adott TAJ-szám alapján az orvosnál különböző lámpaszínek jelennek meg. Ha egy magyar állampolgár nem itthon, hanem az Európai Unió egy másik országában szerez biztosítást, akkor erre állítjuk be a visszajelzést. Ilyen esetben ő nem a TAJ-kártyájával, hanem az Európai Egészségbiztosítási Kártyájával veheti igénybe az orvosilag szükséges szolgáltatást.

- Mi a helyzet akkor, ha nem tesz nyilatkozatot a külföldi munkáról, csak úgy elmegy az orvoshoz az uniós kártyával?

- Természetesen uniós biztosítású személyként az "orvosilag szükséges mértékű ellátást" mindenképpen megkapja. Mivel így közben kiderül, hogy nem tett nyilatkozatot, ebből problémái lehetnek, hiszen kötelező nyilatkozni.
 
- Mi van akkor, ha a külföldön dolgozó magyar állampolgár itthon szeretne igénybe venni valamilyen tervezett műtétet vagy más kezelést?

- Az uniós országok többsége lehetőséget ad arra, hogy a náluk dolgozó, de más tag- államban is állandó lakóhellyel rendelkező munkavállalók az eredeti országukban is olyan elbírálás alá essenek, mint az otthoniak. Ehhez a munkavállaló kérésére a kinti biztosító küld egy igazolást az érintett személy lakóhelye szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárnak, és ezt követően a TAJ-száma alapján igénybe veheti az ellátást Magyarországon. Néhány országban - például Nagy- Britanniában, Írországban, Olaszországban - azonban elzárkóznak ettől. Az ilyen országokban dolgozó magyar állampolgárok itthon az orvosilag szükséges ellátásra jogosultak az EEK-val.

Tervezett ellátások megszerzésére akkor van lehetőségük itthon, ha a kinti biztosítótól kapnak E 112-es számú nyomtatványt, amelyen a biztosító hozzájárul, hogy az adott ellátást Magyarországon kapja meg. A fentiek azokra vonatkoznak, akik az Európai Gazdasági Térségben vállalnak munkát, egy odakint bejegyzett foglalkoztatónál. Vannak olyan magyar munkavállalók, akiket magyar vállalkozás foglalkoztat külföldön. Rájuk itthon a hazai biztosítottakkal megegyező szabályok érvényesek.

Ha az orvosnál valaki jelentkezik a TAJ-kártyájával, akkor a száma alapján az adatbázisból kiderül, hogy rendezett-e a biztosítása. A különböző állapotokat a kontroll-lámpa színe mutatja. A zöld azt jelenti, hogy az érintett Magyarországon biztosított, illetve jogosult az ellátásra. A piros szerint  a TAJ-szám érvényes, de valami nincs rendben a jogosultsággal. A barna szín szerint maga a TAJ-szám sem érvényes.

Amíg az első két esetben az orvos ellátja a beteget, barna szín esetén csak akkor, ha kifizeti a költségeket. Végül a negyedik szín, a kék az uniós biztosítást jelzi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!