Polgári engedetlenségre készülnek a lokálpatrióták

Veszprém - Hulladékos témában dolgoznak a lokálpatrióták: illegális hulladéklerakókat számoltatnának fel az önkormányzattal és polgári engedetlenségre készülnek, ha nem lesznek zárható tárolók.

Németh F. Bernadett

Minderről Molnár Ernő, a lokálpatrióta egyesület elnöke tartott sajtótájékoztatót szerdán.

Elmondta: az önkormányzat évente több millió forintot szán arra, hogy az illegális hulladéklerakókat felszámolja, a küzdelem azonban kilátástalan: az eltakarított lerakók helyén duplája nő újra. Ezért is megengedhetetlen, hogy ha az önkormányzat nem szerez érvényt a törvényben foglaltaknak, vagyis nem bünteti meg azt, akinek a területén illegális lerakó alakul ki.

A törvény szerint ugyanis, ha nem bizonyítható, hogy ki rakta le a hulladékot, akkor a terület tulajdonosa köteles az elszállításról, ha szükséges, a rekultivációról gondoskodni.

Az elmúlt napokban a lokálpatriótákhoz lakossági bejelentés érkezett illegális lerakókról, s Molnár Ernő kiderítette, ezek magántulajdonon vannak. Felszólítja a jegyzőt, mondta, hogy járjon el az ügyben.

A szerdai ítéletidő ellenére a sajtótájékoztató a 8-as főút mellett folytatódott, ahol Molnár Ernő megmutatta az illegális lerakókat: kommunális szemét, veszélyes hulladék és építési törmelék vegyesen, nagy mennyiségben, az erdő alján, ahonnan szép kilátás nyílik a veszprémi lakótelepekre.

Molnár Ernő a témát azzal folytatta: a városban tapasztalatuk szerint az embereknek nagy az igénye arra, hogy zárható hulladéktárolókat alakíthassanak ki, saját költségükön.

A város azonban nem teszi ezt lehetővé, mert hosszas előkészítést követel, 2012-re ígérték a program kezdetét. A hulladéktárolók ugyanis számos előírásnak kell hogy megfeleljenek, így például közegészségügyi szabályoknak, ami megnehezíti az ügymenetet.

Molnár Ernő kijelentette: nem tudja elfogadni a távoli időpontot, s ha kell, az egyesület polgári engedetlenséget követ el, és engedély nélkül helyez el egy zárható hulladéktárolót a városban.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!