Ragadozók a sötétben

„A rendezvény most érte el azt a látogatói számot, amikor már nem lehet egy este lebonyolítani”, ismerte el Török László igazgató, a Kittenberger Kálmán Növény-és Vadaspark Szent Iván éji programjáról.

Németh F. Bernadett

Szombaton este több mint nyolcszáz látogató volt kíváncsi az állatok éjszakai életére, és ez minden rekordot megdöntött. A tömeg elemlámpákkal felfegyverkezve érkezett az éjszakai programra, melyet Lukács Vera, az állatkert munkatársa moderált, s mondta el az állatokról a legfontosabb tudnivalókat, érdekességeket. Az ormányos medvéktől indult a csapat, onnan a kígyókhoz, majd az óriásbogarakhoz érkezett és következett az éj fénypontja: a nagymacskák etetése. A fénypont szó szerint értendő, hiszen a fákra aggatott húsokat reflektorral világították meg, hogy jobban lássék a ragadozók lakmározása. A leopárdok idén is kissé szégyellősek voltak, de a tigrisek és az oroszlánok nem tartóztatták magukat. A látványosság mögött persze az elmúlt napok kemény munkája állt, többször gyakorolták az éjszakai evést. A Csimpánzvilágban az új jövevények lepődtek csak meg a késői látogatókon, Toto és Sony érdeklődve figyelte a tömeget: mit keresnek ilyenkor birodalmukban. Az éjszakai állatkerti séta a motel mellett végződött, ahol tűzzsonglőrök szórakoztatták a résztvevőket, majd híven a Szent Iván éji hagyományokhoz, meggyújtották a tüzet, melynél szalonnát is lehetett sütni.

Török Lászlót és csapatát elgondolkodtatta a hatalmas tömeg, fontolóra vették, hogy az éjszakai látogatást több napon rendezik meg. Ezt azonban alaposan elő kell készíteni, hiszen az éjszakai túra komoly felkészülést, erőforrásokat igényel az állatkerttől.

Idén Szent Iván éjjelére esett a Kerekes holdfénytúra is, melyet a Veszprémi kerékpáros Sportegyesület indított útjára tavaly. A Veszprémből induló hatvan kilométeres kerékpáros túra Balatonfüredre tartott, s bár csepegős időben rajtolt, hazafelé kiviláglott a telihold is. A túrát a teliholdhoz igazítják, tavaly Tihanyig kerekeztek, ettek egy fagylaltot, pihentek egyet és indultak vissza Veszprémbe. Hajnali három körül érkeztek meg. Idén a balatonfüredi kerékpáros pihenőben fújtak egyet, ahol meglepetésként könnyű, egészséges ételekkel kínálták őket: padlizsánból, csicseriborsóból, bodzából készült finomságokkal. Vissza Balatonalmádit érintve kerekeztek, ahol nem maradhatott el a tradicionális fagyi szünet, s este 11-kor már Veszprémben is voltak. Az egyesület tagjaitól ez nem meglepő, hiszen akad közöttük, aki öt és fél óra alatt körbekarikázza a Balatont. A holdfénytúrát valószínűleg idén még egyszer megrendezik, mondta el László Tamás túravezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!