Rupert ismét mentett - Bajba kerültek a viharos Balatonon

Megyei körkép - Több bajbajutott hajóst, horgészt mentett ki a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület vasárnap, miután az előre bejelentett vihar megérkezett.

Németh F. Bernadett

Bár a meteorológusok napok óta hangoztatták, a vasárnap hajnalban megérkezett vihar sokakat felkészületlenül ért a Balatonon.

Háromnegyed háromtól szinte folyamatosan mentenek a VMSZ hajói a tavon, adta hírül az egyesület. Stégen rekedt horgászok, árboctörött vagy homokpadon fennakadt vitorláson rekedt emberek kértek segítséget.

Egy fiatal pár Zamárdiban vízibiciklivel indult horgászni egy horgászstégre. A pontos helyüket nem tudták meghatározni, így a mentésükre a Tihanyból induló Rupert sürgősségi mentőhajó személyzetének először meg kellett őket keresni a viharos Balatonon. A két fiatalt háromnegyed ötkor sikerült a szántódi kikötőben partra tenni.

Balatonszemes közelében egy vitorlás feneklett meg, fedélzetén négy emberrel. A hajót a Zánkáról induló, eszközök mentésére átalakított hajó a Rupert személyzetének segítségével vontatta le a homokpadról és biztonságos helyre juttatta.

Balatonfüred és Zamárdi között félvízen veszteglő, árboctörött vitorláson és a rajta rekedt embereken kellett segíteni. Délelőtt a tihany-sajkodi öbölben kellett egy vitorlást biztonságos helyre vontatni.

A Balatonon vasárnap is másodfokú viharjelzés van érvényben. Az előrejelzések szerint a térségben bármikor kialakulhat viharos időjárás, rendkívül erős széllel és záporral, zivatarral, jégesővel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!