Szuperhullám rongált meg egy tartályhajót

El-Fudzseira - Gyilkos hullám rongált meg szerdán egy japán kőolajszállító tartályhajót a Hormuzi-szorosban, Omán közelében. Korábban az üzemeltető képviselői nem zárták ki egy támadás lehetőségét, bár erre konkrétan nem utalt semmi.

MTI

A járművön kisebb robbanás is történt, a felső szállásfedélzet megrongálódott, s a 31 fős személyzetből néhányan megsérültek. A hajó azonban tovább tud haladni, s olaj sem szivárog belőle. Az Egyesült Arab Emírségek egyik kikötőjében megvizsgálják, és nagy valószínűséggel folytatni tudja útját Japánba. 

A gyilkos hullám spontán óceáni jelenség, amely különleges széljárásban, erős áramlású mély vizeken, rendszerint távol a partoktól alakul ki. Bizonyos esetekben előfordul, hogy vízre és a hullámzásra ható erők egyazon pontban találkoznak, hatásukra több hullám is egyesül – így alakul ki a szuperhullám.

Szélsőséges esetben a magassága elérheti a 30 métert is. Még a hatalmas óceánjárókra nézve is veszélyes: a vízfal szinte függőleges, maga előtt szinte kiszippantja a tengert, s az ebbe a „lyukba” kerülő hajóra rázúdítja az óriási víztömeget, amely a súlyával és az erejével felborítja, összeroppantja a hajókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!