Élen az önkormányzati fejlesztésekben (x)

Az ADITUS Zrt. egy kis budapesti vállalkozásból az elmúlt hét esztendő alatt mára az önkormányzati szektor országosan piacvezető EU pályázatíró és projektmenedzselő vállalkozásává nőtte ki magát.

Napló Online

A szolgáltatást végző magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalkozás 2003-ban indult azzal a céllal, hogy segítséget tudjon nyújtani elsősorban az önkormányzatok és a vállalkozások számára fejlesztési elképzeléseik kidolgozásában és megvalósításában. A cég eredményeiről Balogh Balázst, a cég közép-dunántúli regionális igazgatóját kérdeztük.

- Mi alapján lehet az ilyen speciális szolgáltatást végző cégeket minősíteni, rangsorolni, vagyis megállapítani, ki a jobb?

Ezen a területen, azaz a projekt tervezés és megvalósítás során, valamint a hazai EU támogatási rendszerben az egyik legfontosabb fogalom az „indikátor”, vagyis egy fejlesztés számszerűsíthető eredménye. Segítségével mérhetővé válik az adott projekt célja, hatása és jelentősége, illetve összehasonlíthatóvá válik más projektekkel. Az EU tanácsadói szakmában a legfontosabb indikátornak a megbízók által elnyert támogatások nagysága tekinthető. Az ADITUS Zrt. mostanáig több mint 83 milliárd forint elnyert és leszerződött fejlesztési forráshoz juttatta partnereit, és további mintegy 20 milliárd forintnyi pályázatunk van elbírálási szakaszban.

- Mekkora háttér áll a sikerek mögött? 

- Jelenleg 2 fővárosi és 5 regionális irodával, valamint 3 kirendeltséggel működünk, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag az ország egész területén biztosítani tudjuk partnereink számára a pályázati tanácsadást, illetve a települések számára egyénileg fontos pályázatok elkészítését, és szükség esetén menedzselését. A közép-dunántúli régió esetében Veszprémben található az irodánk, ahol a tavalyi évben 8 állandó és 20 eseti önkormányzati, illetve civil partner számára készítettünk túlnyomó többségben sikeres pályázatokat. Fontos megjegyezni, hogy az állandó tanácsadó munkatársaink mellett jelentős szakértői hálózat is segíti munkánkat, ami  jelentős előny a speciális szakmai anyagok elkészítésében. Az állandó megbízóink közül szeretném kiemelni Veszprém Megyei Jogú Város és Fejér Megye Önkormányzatát, hiszen szerteágazó tevékenységüknek köszönhetően a legtöbb megbízást számukra sikerült teljesítenünk.

- Egy átlagember számára első ránézésre nemcsak a pályázatok, hanem már a pályázati felhívások is bonyolultnak tűnnek. Egy pályázatíró cég munkatársai mennyire naprakészek a pályázatokat, illetve a kiírásokat illetően?

- Az egyik legnagyobb problémánk éppen az, hogy a pályázati kiírások legtöbbször nem átgondolt, végleges és teljes anyagok, hanem még a 30-60 napos beadási időszak alatt gyakran változnak, s ezeket a változásokat nekünk folyamatosan nyomon kell követnünk. Ez sokszor azzal jár, hogy a már csaknem kész pályázatot kell az alapjaitól újragondolni. Többek között ezért is fontos, hogy jó kapcsolatban legyünk a pályázatkezelő szervezetekkel, és életszerű tapasztalatainkkal segíteni tudjuk a munkájukat. Fontos látni azt is, hogy munkatársaink nem magányos, minden pályázati témakörhöz értő mindentudók, hanem egy-egy szakterület kiváló ismerői, akik összehangolt csapatmunkában dolgoznak. Erősségeink közé tartoznak egyebek mellett az infrastrukturális (turisztikai, városrehabilitációs, stb.) és az oktatási-szociális típusú humán pályázatok.

- Egy piacvezető cég hová tud még fejlődni a jövőben?

- Jelenleg dolgozunk a megvalósítása alatt lévő projektek sikeres megvalósításának menedzselésén és a jelenleg élő, illetve a közeljövőben megjelenő elsősorban energiakorszerűsítéssel, megújuló energia felhasználás beépítésével kapcsolatos pályázati anyagok elkészítésén. Továbbá az utóbbi időszakban jelentős beruházási és vállalkozásfejlesztési megrendelést kapunk nemcsak a kis-, és közepes vállalkozások, de a nagyvállalatok részéről is, amely további kihívásokat jelent számunkra.

 www.aditus.hu

 

Címkék#aditus zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!