Segítséget kér a fogyasztó

Veszprém - Több ezer fogyasztó vált tudatosabbá A Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület "Mert mindenki fogyasztó" című kampányának köszönhetően, melyet TÁMOP támogatással valósítottak meg.

Németh F. Bernadett

A siker az elkészült szakmai kiadványoknak, a 22 lakossági tájékoztató rendezvényeknek, az elkészült három reklámfilmnek, az öt részes televíziós sorozatnak és az akkreditált képzésnek köszönhető, hangzott el a Csalán programzáró sajtótájékoztatóján. A projektben több, mint 320 diák hallhatott számára hasznos információt tanórák keretében, és közel 50 civil szervezet bővítette fogyasztóvédelmi ismereteit.

Az Európai Uniós csatlakozás után a fogyasztóvédelem hangsúlyai is változnak. Az EU feltételezi a tudatos, tájékozott, jogait ismerő és érvényesíteni képes fogyasztót, aki társadalmi szervezeteken keresztül éri el, hogy a hátrányos helyzetű csoportok se váljanak a bolti trükkök áldozatává - mondta el Kiss Renáta, a Csalán egyesület programvezetője.

A célok érdekében a szakmai együttműködéseket erősítette a szakmai konzultációs fórumok sora, ahová a fogyasztóvédelmi hatóságok, békéltető testületek tagjai, a jegyzők és a civil szervezetek képviselői kaptak meghívást.

A program során egyre többen ismerték meg és használták fogyasztóvédelmi tanácsadó szolgáltatásunkat. A 15 hónap alatt összesen 171 esetben kértek tőlük fogyasztóvédelmi segítséget, ebből a legtöbb az elektronikus tanácsadás volt, 152 eset. A tanácsadás nem korlátozódott csupán arra, hogy vártuk a kérdéseket. Lakossági akciónapok keretében elmentünk a megye településeire, ahol fesztiválok, rendezvények, falunapok alkalmában adtunk át kiadványokat, információkat és tanácsokat olyan helyeken, ahová ez a tudás csak nagyon nehezen ér el. Eljutottunk például Németbányára, Dobára, Gecsére, Nagygyimótra, Nagyalásonyba, Halimbára, és jártunk a Művészetek Völgyében, Vigánpetenden is - ismertette Dr. Németh Sándor ügyvéd, a Csalán tanácsadója.

A visszajelzések alapján  nagy szükség van ilyen jellegű ismeretátadásra, az igény tehát adott, és ezért azt tervezzük, hogy lehetőségeinkhez mérten folytatjuk fogyasztóvédelmi tevékenységünket - mondta Kiss Renáta.

 

Eljutottak a kis településekre is

A programmal olyan kis településekre elértek, ahová nehezen jut el az információ és ez a fajta tudás

Tananyag készült a középiskolások számára, amelyet tizenegy jelentkező osztályban szakértő előadók próbáltak ki, több mint 320 fiatal és tanár.

Akkreditált felnőttképzési program keretében 20 órában fogyasztói alapismeretekről tanulhattak a jelentkezők, akik többsége sikeres záróvizsga után erről tanúsítványt is kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!