Feltöltik az öblöt

Badacsonytördemic, Tapolca - A badacsonylábdihegyi öböl nagymértékű iszaposodása miatt, több év vizsgálódás után kiadta az engedélyt a meder feltöltésére a környezetvédelmi felügyelőség, a vízügyi hatósággal történt egyeztetés után, tudtuk meg Vollmuth Péter polgármestertől.

Szijártó János

Amint azt lapunknak a lábdihegyi elöljáró elmondta, a lábdihegyi öböl szélének feltöltését több szakértő is indokoltnak tartotta az eliszaposodás miatt, amely az öblösség csökkentésével, a víz áramlásának javításával mindenképpen kedvezően változna. Ebben az öbölben található Badacsonytördemic egyetlen nyilvános, önkormányzati tulajdonú strandja, ahol évről évre egyre hosszabb mólót kellett építeniük nyáron a strandolók részére, hogy az iszapon átkelve a Balatonban fürödhessenek.

A településnek a vízjogi engedély megszerzése után még pénzt kell előteremtenie a beruházáshoz, ezért figyelik, keresik a pályázati lehetőségeket.
A mederfeltöltés másik érintettje a tapolcai önkormányzat, az itt lévő üdülője révén. Császár László polgármester megerősítette a me-derfeltöltés engedélyezését, azonban hozzátette, a jogerős engedélyen túl még számos feltétel szükséges a megvalósításhoz. A pénz az egyik hiányzó feltétel. Mintegy 300 millió forint jutna a két önkormányzatra, egy-, illetve kétharmad arányban, amelyben utóbbi rész esik Tapolcára. Császár László hangsúlyozta, hogy nem tisztázott a jogszabályi háttér sem, mivel nem egyértelmű, hogy maga a feltöltött szakasz kié is lesz a végén. Ugyanis extrém esetben még az is előfordulhat, hogy a feltöltött rész állami tulajdonba kerül, és a város vízparti ingatlanjából part közeli ingatlan lesz, ami komoly vagyonvesztést jelentene. 


Ha garanciát kapunk arra, hogy a város tulajdonában marad a feltöltött rész, és találunk a beruházásra alkalmazható pályázati forrást, akkor természetesen Tapolca is támogatja a fejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!