Brutális tizenévesek támadtak idősekre

Ajka - A templomból tartottam hazafelé, késő délután sötétben, nem vettem észre, hogy bárki követne. Egyszer csak egy borzalmas nagy lökést éreztem, elestem, a szemüvegem széttört, felhasította a szemöldökömet, tiszta vér lett minden, a táskámmal pedig elfutottak.

Mátételki András

Így emlékszik vissza a december 13-i, házuktól nem messze történt támadásra a sértett 73 éves hölgy. A nő vérző fejjel ért haza, a bal keze, amire ráesett még ma is fáj; az és a szemöldöke felett húzódó forradás emlékezteti még ma is a támadásra.

A rablást a nő férje jelentette be, miután hazaért a felesége. Egyedül kellett hazamenie, mert senki nem járt akkor az utcán, egy gépkocsi sem jött arra, aminek a sofőrre segített volna.  Nem féltem, Istenre bíztam magam  mondta a 73 éves nő, aki beszélgetésünk előtt is a Bibilát olvasta. A menekülő fiatalok elvitték a táskámat, tízezer forintottal, személyes papírokkal, valamint az imakönyvemmel. A táskát és az iratokat a rendőrök már másnap reggel meghozták, sajnos a hölgy legnagyobb bánatára a többi nem került elő.  Most visszagondolva abból a szempontból szerencsésnek érzem magam, hogy a szemüveg kerete nem okozott súlyosabb sérülést  mesélte a sértett.

A nő egyébként azt mondta, hogy nincs benne harag a támadás miatt, ahogy fogalmazott: Isten bocsásson meg nekik. Az igencsak jólelkű és jámbor sértettel szemben az ajkai kapitányság bűnügyi osztályának vezetője már sokkal keményebben fogalmaz, ugyanis az idős korúak sérelmére elkövetett bűncselekmények tetteseivel szemben nincs kegyelem. Baráth Attila főhadnagy hozzátette, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőinek felkutatása és bíróság elé állítása érdekében még az elvárhatónál is nagyobb erőket mozgósítanak. (Tavasszal szintén volt egy hasonló rablássorozat a bakonyi városban, akkor is viszonylag gyorsan elfogták a három tettest, akiket összesen hat bűncselekménnyel, öt lopással és egy rablással gyanúsítanak.)




Az osztályvezető elmondta, hogy az Ajka környéki településekről származó három fiatalkorúból és egy fiatal felnőttből álló társaságot laza barátság kötötte össze. Megemlítette, hogy a nyomozás jelenlegi adatai szerint az egyik kiskorú csak az első esetben, a Tesco-nál elkövetett rablásban játszott szerepet, a másik két bűncselekményeben, egy lopásban, illetve egy rablásban két másik fiatalkorú és egy, 18. életévét betöltött személy vett részt.
 
Az ügy egyetlen nagykorú gyanúsítottja néhány hónapja töltötte be 18. életévét. Ő rutinosnak számít, hiszen 2006-ban táskát rabolt,amiért elítélték, 2008-ban pedig csoportos rablást miatt hat év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki rá, néhány hónapja szabadult  közölte a főhadnagy.
 

A szupermarket mellett történt rablás után a három gyanúsított december 11-én egy másik nőtől a táskáját lopta el, abban nagyértékű szemüveg és mindössze néhány száz forint volt, illetve ugyanez a három fiatal támadta meg két nappal később a templomból hazafelé tartó sértettet. Ennek kapcsán a főhadnagy megjegyezte: bűnmegelőzési célból már korábban felvették a kapcsolatot a gyülekezetekkel, hogy a papok hívják fel az idősek figyelmét, milyen módon kerülhetik el a sértetté válást.

A bűncselekményekkel kapcsolatban két 17 éves fiú és felnőtt korú társuk előzetes letartóztatásban van, a negyedik gyanúsított, egy 15 éves fiú szabadlábon védekezhet.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!