Fékevesztett korosztály?

A három életet követelő budapesti diszkóbaleset nemcsak a szervezői felelősséget veti fel, hanem a szülők, nevelők figyelmét is ráirányította a tinédzserek veszélyes szórakozási szokásaira. A partiknak, buliknak mára szinte részévé vált a dizájnerdorogok fogyasztása. Holott köztudottan a korai szerfogyasztás a legveszélyesebb.

Munkatársainktól

Ideje meghúzni a vészféket: egyre korábban nyúlnak drogokhoz a fiatalok, már 14-15 éves korban elkezdik. Szakemberekkel és szülőkkel arról beszélgettünk, milyen változásokat észlelnek a középiskolások szórakozási szokásaiban, illetve hogyan lehetne felkészíteni őket a rájuk leselkedő veszélyekre.

Babusa Péter pszichológus, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia munkatársának tapasztalatai szerint az elmúlt években megjelentek olyan új típusú drogok, amelyek hatásukban néha hasonlóak a már ismert illegális kábítószerekhez (például az úgynevezett dizájnerdrogokhoz), de fogyasztásukat, árusításukat még nem tiltja törvény. Ezek közül leginkább ismert a mefedron ("kati"), melyet január elsejétől tiltólistára tettek, ugyanakkor lehet hallani más szerekről is ezen kívül. Ezeknek az egyik fő veszélye, hogy nem ismerjük őket, nem vagyunk tisztában a pszichikai, fizikai veszélyeikkel.

A másik fő probléma az, hogy nagyon fiatalon kezdik el használni a különböző drogokat, az alkoholt és a cigarettát. A korai szerfogyasztás a legveszélyesebb, mivel, ha rendszeressé válik, a fiatalok nem tanulják meg kezelni saját érzelmi problémáikat, és hosszú távon ez egy sor további gondhoz vezethet - figyelmeztet a szakember.

- Többnyire gátlásaik, feszültségeik oldása, valamint euforikus hangulat elérése miatt nyúlnak a fiatalok a kábítószerhez. A szórakozóhelyeken, partikon használt szerek szeretetrohamokat, feldobottságot, egész éjjel tartó pörgést okoznak, ugyanakkor sokkal kevésbé kerülnek magatehetetlen állapotba a fiatalok, mint az alkoholtól. Már a fiatalok élete is nagyon stresszes, elég csak a megfelelési kényszerre gondolni, ezenkívül ott vannak a családi és társadalmi feszültségek is. Nagyon nehéz átadni a gyerekeknek azt az üzenetet, hogy ne fogyasszanak kábítószert, miközben ma Magyarországon egymillió fölött van azoknak a száma, akik lelki problémáik miatt valamilyen gyógyszert szednek, és körülbelül 800 ezer problémás alkoholfogyasztó van Magyarországon.

Nem minden kísérletezőből lesz függő vagy problémás használó, de ennek veszélye mindig fennáll. Kiss Teodóra, az Alkohol-Drogsegély Ambulancia intézményvezetője a prevenció fontosságát hangsúlyozza.

A Facebook nevű közösségi oldalon a pesti diszkótragédiát követően gyorsan megalakult a Budapesti Szülők Riadólánca elnevezésű csoport. Olyanok keresték egymás társaságát, segítségét, akiknek tizenéves gyermekeik vannak, és szeretnék, ha biztonságban tudhatnák őket. A vidéki szülők is féltik gyermekeiket. A tapolcai Nagy Szilvia fia 17 éves. Dávid elmehet a diszkókba, koncertekre, de mindig megbeszéli szüleivel, hova készül, meddig marad. Ha kell, elég egy telefon, és a szülei értemennek, hogy biztonságban hazaérjen. Szilviék ismerik a fiuk baráti körét, szívesen látják őket otthonukban is. Emiatt úgy érzik, nyugodtak lehetnek a fiuk felől.

A rendőrség a bűnmegelőzési programjaiban nemcsak a kábítószerrel, hanem egyéb ártalmas dolgokkal is foglalkozik, komplexen közelítjük meg a problémát - közölte érdeklődésünkre Péter Katalin alezredes. A megyei főkapitányság megelőzési osztályának kiemelt főelőadója elmondta, a programok nem titkolt célja többek között az is, hogy a fiatalok legyenek tisztában a büntetőjogi felelősséggel és a következményekkel, ha kábítószert fogyasztanak. Ugyanakkor az is megdöbbentő, hogy egészen fiatalok, 13-14 éves gyerekek alkoholos állapotban az utcán fetrengenek, éjszaka csellengnek. Az adatok azt mutatják, hogy a kábítószert is egyre korábban próbálják ki a fiatalok.

- Hol van ilyenkor a szülő? - tette fel a kérdést. Illetve milyen alternatívát kínálunk a szabadidő értelmes eltöltéséhez?

Veszélyforrások és megelőzésük

A Napló hamarosan kezdődő sorozatában a következőkre is válaszokat adunk:
- Miért keresik az emberek a különböző kábítószereket?
- Hogyan alakulhat ki a függőség, miként lehet megelőzni?
- Mit tehet a család, az iskola, az egyház?
- Mi a teendő, ha már kialakult a szenvedélybetegség? Hogyan lehet lejönni a "szerről"?

 

Lapunk az elmúlt években több társadalmi kötelezettségvállalással élt. Meggyőződésünk, hogy segítettük a megyénkben élők mindennapjait a felesleges közlekedési táblák ellen indított akciónkkal, a természet- és környezetvédelmi programjainkkal. Saját gyűjtéseinkkel, olvasóink segítségével hozzájárultunk az árvízkárosultak és az iszapkatasztrófa miatt nehéz helyzetbe kerültek megsegítéséhez. Most újabb társadalmi összefogást indítunk, mégpedig a fiataljaink drogmentes életéért. Kérjük, figyeljék lapunkat, támogassák kezdeményezésünket!

Barták Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!