Idén tele lesz a pince

Balatonfüred - Tizenegyedszer tartotta meg egy növényvédelmi cég támogatásával az önkormányzat és a borvidéki hegyközségi tanács a Vince-napi borünnepet. A programra meghívtak minden Balaton környéki borvidék képviselőit. Az ünnepséget dr. Bóka István, országgyűlési képviselő, a város polgármestere nyitotta meg. Kifejtette: fontosnak tartja, hogy megmaradjon a több évszázados múltra visszatekintő szőlő- és borkultúra a városban.

Varga Ibolya

Ezt azzal is próbálják segíteni, hogy előnyben részesítik a borhetekre jelentkező termelők között azokat, akik az adott évben szőlőt telepítenek a város határában.
A pályázati lehetőségekről a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársa szólt. Különösen arra hívta fel a figyelmet, hogy a beérkekező pályázatoknak 36 százalékát hiánypótlásra kell utalniuk.

Dr. Májer János, a Pannon Egyetem Agrártrudományi Centrum Badacsonyban található Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója az olaszrizlinggel kapcsolatos kutatásaikat ismertette. Ezt a fehérbort adó szőlőt termesztik a legnagyobb területen az országban. A vizsgálatok szerint a Balaton környéki szőlőből készült borokon érezhetők leginkább a termőhelyre utaló jellegzetességek. Az idei rügyvizsgákatokról szólva dr. Májer János arra hívrta fel a figyelmet, hogy nem várható túl sok virág, azaz szőlőfürt, de az előadásában azt is kifejtette, hogy az olaszrizlingnél egyáltalán nem befolyásolja a fürtválogatás a bor minőségét.


Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsa elnöke, a tanácsdkozás házigazdája arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy Csopakon elkészült az olaszrizlingre vonatkozó helyi szabályzat. Sokak szerint ezen a településen kóstolhatók az országban a legjobb minőségű olaszrizlingek. Az új szabályzat értelmében nemcsak Csopakon, hanem a csopaki hegyközség minden településén készült borok viselhetik a csopaki jelzőt.

A balatonfüredi fiatal művészek képviselői borral kapcsolatos dalokat adtak elő: Rábaközi Rita énekelt, akit Bánó Veronika kísért zongorán. Ezt követően négy növényvédelmi szakmérnök adott hasznos tanácsokat a lehető legjobb minőség eléréséhez. A borünnep részsesei szerint nem lehet baj az idei borterméssel, hiszen szombaton több településen is ragyogóan sütütt a nap, márpedig a mondás szerint, ha fényes Vince, tele lesz a pince.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!