Korcsolyaszezon a Balatonon - hol érdemes a jégre menni?

Napló - A korcsolyázni akarók nem várták meg a jégpályák hivatalos kijelölését, hanem szilveszter délutánján a legtöbb parti településen birtokba vették a megfelelő jéggel rendelkező szakaszokat.

Győrffy Árpád

 

Pénteken Balatonfüreden, Csopakon, Alsóörsön, Balatonalmádiban, Balatonkenesén és Siófokon is nagy csapat korcsolyázóval találkoztunk. A számuk néhol elérte a száz főt. A tapasztalataink szerint a korábbi változékony időjárás, a jeget feltörő szél és az olvadás utáni visszafagyás elsősorban a déli parton okozott gondokat, de ott is minden településen lehet olyan védettebb részeket találni, amelyek kiválóan alkalmasak a korcsolyázásra. Siófokon például a város előtti partszakasz nagyobb részén a jég a felület egyenetlensége miatt alkalmatlan a sportra. A néhol két méteres magasságot elérő jéghegyek miatt legfeljebb déli sarki expedícióra lehetne edzeni. Ugyanakkor a város délnyugati - újhelyi - részén, az Arany János utca és a Bakony utca vége közötti területen a parttól 100 méterre megfelelő a felület simasága.

 


Az északi parti strandokon is vannak néhol egyenetlen felületek, de ezeken többnyire a jég nagyobbik fele kiváló minőségű. A legkiválóbb jéggel Balatonalmádiban találkoztunk, ahol a Wesselényi strand szinte teljes felületét tükrös, az alatta lévő víztől zöldesen csillogó jég borítja. Itt az állomással átellenben lévő kiskapun át lehet a strandra bemenni.
Jó minőségű a jég felülete a füredi Esterházy és az alsóörsi községi strandon is. Mindkét helyen nyitott főkapuval várják a korcsolyázókat.

 


Több helyen már különböző szolgáltatók is kitelepültek a jég mellé. A Tihanyi Belső-tó partján a hét közepe óta működő büféhez hasonlóan Zamárdiban a helyi vállalkozók a Bácskai utcai szabadstrandnál ingyenes korcsolya és fakutya kölcsönzési lehetőséggel, becsületkasszás forralt borozással, teázással és a part közeli jég megvilágításával várják a látogatókat.
Balatonfűzfőn is sokan korcsolyáztak már pénteken is. Mint Marton Béla polgármestertől megtudtuk, nem terveznek hivatalos kijelölést, de a város mindkét strandján - a fűzfőfürdői Fövenyesen és a Tobrukin - hétfőtől naponta frissített információs táblával adnak tájékoztatást a jég állapotáról. A parton elhelyezték a mentéshez esetlegesen szükséges eszközöket, és az önkormányzat az állandó büfé mellett mozgó büfé működésére is lehetőséget ad, hogy ezzel is javítsák a vendégek kiszolgálását. A tervek szerint a közeli napokban egy erős fényű lámpát is felszerelnek , hogy a megvilágított jégfelületen sötétedés után is lehessen korcsolyázni.

 


Badacsonytomajon a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület január 3-án, hétfőn kezdeményezi az önkormányzatnál, hogy a város strandjain jelölnek-e ki korcsolyapályákat. Nagy Miklós elnök addig is azt ajánlja az érdeklődőknek, hogy a tomaji és az örsi településrész között, a 71-es főút mellett található Belső-tavon korcsolyázzanak, ami ilyenkor már biztonságosan használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!