Borklub alakul

Badacsony - A borkultúra terjesztésére, fejlesztésére rendszeresen összejöveteleket tartó borklub elindítását tervezi a badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend.

Győrffy Árpád

A nagytanács legutóbbi ülésén megtárgyalt javaslat szerint áprilistól havonta rendeznek majd foglalkozásokat Kulka Gábor borász vezetésével a tapolcai Hotel Gabriellában. Minden alkalommal közösen megkóstolnak és értékelnek néhány, a borvidéken termelt bort, megbeszélik a fajtával, az előállítással és a gasztronómiai felhasználással kapcsolatos kérdéseket.

A nagytanács ülésén a borrend elmúlt éves tevékenységéről Tóth János Zoltán nagymester számolt be. Rendben megtartották a rendezvényeket, zajlik a fennállás 25 éves jubileumára megjelenő emlékkönyv kiadásának előkészítése. A tagok tájékoztatást kaptak a szervezet február 25-én sorra kerülő éves és egyben tisztújító közgyűlésének előkészítéséről.

A szervezet gazdálkodásáról a rend pénzügyekért felelős tagja, Gáspár József adott számot. Jelenleg közel 1,4 millió forinttal rendelkeznek, ami megfelelő alapot ad a működéshez. A bevétel elsősorban a tagdíjakból származik.  Néhány olyan tag is van, aki többszöri felszólítás ellenére sem teljesítette kötelezettségét, őket a szabályoknak megfelelően törlik a borrendből.

A nagytanács tárgyalt arról a polémiáról is, ami az elmúlt hetekben kialakult a turisztikai programokkal összekapcsolódó borversenyek megrendezésének szabályozásáról. Arra jutottak, hogy jelenleg is léteznek megfelelő, részben kötelezően betartandó előírások. Ugyanakkor a hegyközségi tanáccsal együttműködve egyeztetést ajánlanak az érintett önkormányzatoknak és szervezeteknek egyes szabályok aktualizálásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!