Óvatosan a gyufával - A tavaszi égetésből ne legyen avartűz

Veszprém - Az elmúlt időszak enyhe és csapadékszegény időjárását sokan kihasználták: megkezdték a tavaszi munkák előkészületeit kertjükben.

Mátételki András

A napokban a badacsonyi, az ajkai, a pétfürdői és a tapolcai tűzoltók összesen tizenkét alkalommal vonultak ki avartüzekhez. Ezzel kapcsolatban Nagy Péter százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője arra figyelmeztetett, óvatosnak kell lenni a növényi hulladékok égetésével.

Tűzgyújtási tilalom nincs a megyében, mégis a növényi hulladékok alkalomszerű égetését egy nappal korábban be kell jelenteni az illetékes tűzoltóságon. Úgy szabad csak tüzelni, hogy az a környezetre tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, természetesen erős szélben semmiképpen nem ajánlott az égetés. Fontos, hogy ez idő alatt legyünk ott a tűz közelében, s készítsünk elő kéziszerszámokat, vizet, hogy a lángok elterjedését időben meg tudjuk akadályozni. A hulladékégetés befejezése után meg kell győződni arról, hogy parázs nem maradt a hamu alatt, mert az könnyen - akár órákkal később - fellobbanthat újabb tüzeket.

Nagy Péter százados arra is felhívta az utazók figyelmét, hogy kocsijukból, vonatból ne dobjanak ki cigarettacsikket, mert a mezőgazdasági területek gyorsan lángba borulhatnak, s jelentős, akár milliós károk is keletkezhetnek, márpedig annak büntetőjogi következménye lehet.

Címkék#avartűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!