Zacher Gábor: Semmi extrém!

Devecser, Bécs, Budapest - Közleményháború bontakozott ki az elmúlt napokban a Zöld Baloldal és a katasztrófavédelem között a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben élők egészségéről.

Németh F. Bernadett

A Zöld Baloldal devecseri lakosokon végeztetett orvosi vizsgálatokat a bécsi Future Labnál, melyek szerint megemelkedett az emberek szervezetében a nehézfémtartalom. Az eredményekhez közleményt fűztek, melyben a kormányzatot és Orbán Viktor miniszterelnököt arra kérték, hogy még a tavaszi szeles időjárás előtt vizsgáltassa ki a térségben élőket és tegye lehetővé mindenki számára, hogy más településen élhessen. A katasztrófavédelem közleményben válaszolt a Zöld Baloldalnak, amiben politikai indíttatású hangulatkeltésnek minősítik az akciót.

Zacher Gábor: Semmi extrém
 
A bécsi laboratóriumi vizsgálatokon a higany-, kadmium-, króm-, nikkel- és arzén-, valamint a Gamma GT- szintet mérték az emberek vérében. Nyolc emberből nyolcnál eltérés mutatkozott a normálistól a kadmiumszintben, nyolc emberből négynél a krómban és nyolcból négy embernek magasabb lett a Gamma GT-szintje (ez utóbbi elsősorban májkárosodásra utal). Egy fiatalembernél az arzén vizsgálatakor is jóval nagyobb eltérés mutatkozott. - A vizsgálaton hét devecseri és jómagam vettünk részt. Vegyes korosztály, férfiak és nők, akik a város különböző részein laknak. Én a katasztrófa után negyven napot töltöttem a térségben folyamatosan, nálam a króm, a kadmium és a Gamma GT volt magas. Zacher Gábor véleményére várok, de egy hete nem kapok tőle választ - mondta lapunknak Kalocsai Kinga, a Zöld Baloldal alelnöke.
 
Lapunk viszont utolérte a neves toxikológust, aki azt mondta, éppen most akart választ küldeni a Zöld Baloldalnak.
- Nem találok az elküldött vizsgálati eredményekben semmi extrémet. Nem tudom, mitől magas a fiatal fiú arzénja, de az sok mindentől lehet, akár ivóvíztől is. Nem ismerjük a vizsgálati alanyok kórismeretét. Érdekes, hogy a kadmium emelkedett, elsősorban a fiataloknál, ami sok mindentől lehet, de éppen a vörösiszaptól nem.

- Nem értem viszont, miért kellett ezeket a vizsgálatokat Bécsben elvégeztetni, hiszen az Országos Közegészségügyi Intézet is alkalmas erre. A szakmai tekintélyük, hozzáértésük és függetlenségük megkérdőjelezhetetlen. Az OKI a katasztrófa utáni harmadik héttől végez vizsgálatokat a térségben, és az első feltételezések nem igazolódtak be. Ugye, az első napokban nagyon rossz eredmények jöttek onnan, amik sokat javultak, főként a mentesítésnek köszönhetően. Mi is azt mondtuk, hogy ahová az iszap kifolyt, az a terület élhetetlen, azt mentesíteni kell. Ez történik most.

 



Közben az alapellátás, szakellátás folyamatosan monitoringoz, és az eredmények nem mutatják, hogy bizonyos betegségek megemelkedtek volna. Az elején rögtön jelentkeztek a légúti irritációval kapcsolatos panaszok, amiket jelentettünk, kezeltünk. De nehézfémekkel kapcsolatban nem jeleztek, pedig az első napokban számítottunk a mikroszemcsék ilyen hatására.

A toxikológus kérdésünkre, hogy elegendő idő telt-e el egy ilyen betegség megmutatkozásához, azt válaszolta: a tüdő elváltozásait már látnák a szakemberek, de nem találtak ilyet.
- Éppen ezért van szükség a fokozott egészségügyi jelenlétre. Ennek az ipari balesetnek nincs előzménye, tapasztalata, amire támaszkodhatnánk. Ha megjelenik egy tünet, akkor még nem késő beavatkozni. A megszokottnál több mellkasröntgen feltételezett hatásaitól sem kell tartani, nem okoz problémát a több vizsgálat.



További híreink az iszapkatasztrófa sújtotta térségről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!