A legjobb múzeum - Jókai kultusza töretlen a tóparti városban

Kalla Zsuzsanna irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, a balatonfüredi Jókai Mór Emlékház művészeti gyűjteményének vezetője kapta az idén első alkalommal odaítélt MúzeumCafé-díjat. Az elismerést az ünnep előtti hétvégén a Vaszary-villában adták át.

Gaál Julianna

- A Jókai Mór Emlékház 2010 tavaszán megnyílt új állandó kiállításának különleges koncepciójáért  és annak a hazai "emlékházműfajban" példamutatónak ítélt megvalósításáért ítéltük oda első ízben a MúzeumCafé-díjat - fogalmazott Martos Gábor, a 2007-ben alapított MúzeumCafé múzeumi magazin főszerkesztője. Az Év Magazinja elismeréssel is kitüntetett lap vezetőinek és munkatársainak célja az volt, hogy a hazai múzeumi szakmából minden évben egy olyan szakember munkáját ismerjék el, aki múzeumi munkájában a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új és korszerű múzeumi szemléletet valósított meg a maga szakterületén.

A döntésben a szerkesztőbizottság és Martos Gábor főszerkesztő munkáját Török Petra, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) vezető tanácsosa, Basics Beatrix muzeológus, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnökségi tagja és Mélyi József, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnöke, művészettörténész-műkritikus segítette. A grémium a döntés során azt is figyelembe vette, hogy a Jókai Mór Emlékház egy minden tekintetben példás, több múzeumot, Balatonfüred önkormányzatát és a megyei múzeumi szervezetet is érintő együttműködés eredményeképpen újult meg. A sokfelől indult kezdeményezéseknek, az ezek során kialakult legkülönfélébb szakmai együttműködéseknek lett az eredménye az a 2010-ben a balatonfüredi Jókai-villában megnyílt új állandó kiállítás, amely a bírálóbizottság döntése szerint mind irodalom- és kultúrtörténeti, mind kultuszkutatási és muzeológiai szempontból, mind pedig a megvalósítás módjában és eszközrendszerében a 2010-es év legfigyelemreméltóbb, szakmailag leginkább példaértékű hazai múzeumi teljesítményének bizonyult, valamint egy új, korszerű Jókai-kép kialakításához is hozzájárul. A tárlat létrejötte mögött álló sokrétű együttműködési rendszerben, illetve elsősorban magának a kiállításnak a megvalósulásában a legjelentősebb munkát a kuratórium megítélése szerint Kalla Zsuzsanna végezte.

Az ünnepélyes díjátadó után Martos Gábor beszélgetett az ünnepelttel, valamit dr. Ács Annával, a Városi Múzeum szakmai igazgatójával, aki elmondta: a Jókai-kultusz töretlen a tóparti településen, az már az író életében kialakult. A kultusz ma is él Balatonfüreden, erre egy példa az évente megrendezett Jókai napok.

- Az emlékház kialakítása fikció, mégis hatalmas munka eredménye - tette hozzá Kalla Zuszsa -, hiszen egy relatíve szűk időszak rekonstruálása igen nagy szakmai felkészültséget kíván.

Abban mindketten egyetértettek, hogy Jókai Mór megítélése manapság sokat változik. Az irodalomtörténészek ugyanis újra felfedezik maguknak az írót, aki szinte minden korban aktuális, hiszen műveiben arra a kérdésre keresi például a választ, hogy hogyan éljünk át nagy változásokat. Jókai Mór éppen az 1849 utáni apatikus hangulatban próbált új távlatokat nyitni, vallotta azt, hogy vannak belső értékeink, melyek kitörési pontok lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!