Kérdéses az adósok sorsa

Veszprém - Másfél hónap múlva, április 15-én lejár a lakossági ingatlanhitelekre vonatkozó kilakoltatási moratórium. Még mindig nem tudni, meghosszabbítja-e a kormány a türelmi időt. Ha igen, akkor meddig és milyen feltételekkel?

Bartuc Gabriella

Nagy Anna kormányszóvivő egy minapi háttérbeszélgetésen elmondta, a kormány még nem hozott döntést a kérdésről, ám amíg az nem születik meg, senki sem kerülhet utcára azért, mert nem tudja fizetni a devizaárfolyam alakulása miatt megemelkedett lakáshitelt.

Országosan több mint 100 ezer olyan hitelszerződésről van szó, amelyet felmondtak a bankok, mert 90 napnál régebben nem törlesztenek. Ebből mintegy 4200 érint Veszprém megyei családot a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának adatai szerint. Kovács László, a bajbajutott hiteleseket képviselő, révfülöpi székhelyű szervezet ügyvezetője lapunk kérdésére elmondta, nem jutottak közelebb a megoldáshoz, javaslataikat leadták az illetékes minisztériumoknak, de még csak visszajelzést sem kaptak. Úgy tudják, két munkacsoport is dolgozik a témán, egy a pénzügyminisztériumban, egy pedig a nemzetgazdasági minisztériumban.

 



Csakhogy az idő sürget, miközben egyre inkább úgy tűnik, hogy a bankokra bíznák a megoldást. A bankok álláspontja pedig ismeretes, képtelen helyzetnek tartják, hogy miközben a pénzintézet bejegyzi a jelzálogot az ingatlanra, mégsem juthat hozzá. A Magyar Bankszövetésg javaslata egyértelműen az, hogy oldják fel a moratóriumot, mert már így is egy év haladékot kaptak a hitelesek és a kormány a probléma megoldására.

Kovács László szerint azonban a bankok sem tudnának mit kezdeni az elárverezésre váró lakások tömegével, ezért javasolták Banki Eszközkezelő létrehozását, amelytől visszabérelhetnék az emberek a saját lakásukat. Bár ez a megoldás is további kérdéseket vetne fel, például: miből fizetnék a lakbért, ha a törlesztőrészleteket nem tudták? A legnagyobb tragédia mégis az az egészben, ha nem talál ki a kormány valamiféle megoldást, akkor lesznek olyan esetek, amikor akár életük végéig fizethetik az emberek a bankoknak a tartozást, miközben már régen elvitte a lakásukat a végrehajtó. Ugyanis az utóbbi években jelentősen estek az ingatlanárak, tehát már eleve nem fedezi az ingatlan ára a jelzáloghitelt, arról nem is beszélve, hogy végrehajtásnál köztudottan mélyen áron alul cserélnek gazdát az ingatlanok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!