Csak a szállással együtt

Veszprém - Megint egy kicsit többet tudunk a Széchenyi-pihenőkártyáról, de még mindig sok kérdés vár tisztázásra. A kormány március 30-án alkotott rendeletet a Szépként rövidített új támogatási formáról, amit a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény a béren kívüli juttatások közé sorol, és kivon a közterhek egy része alól.

Győrffy Árpád

Az szja-törvény kimondja, hogy a Széchenyi-pihenő- kártyára egy személy egy esztendőben legfeljebb nettó 300 ezer forint támogatást kaphat, amihez a munkáltatónak 357 ezer forintot kell utalnia a 16 százalékos adólevonás miatt. Eddig a határig az adón kívül más közteher nem csökkenti a pénzt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által közreadott tájékoztató szerint mindezeken túl a kormányrendelet rögzíti, hogy a támogatást a munkavállalók úgynevezett elektronikus utalvány formájában kapják meg. Ehhez kapcsolódik - egy megjelenésében és használatában a bankkártyákhoz hasonló - elektronikus utalványkártya, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerbe bevont szolgáltatóknál a felhasználó az elektronikus utalványai terhére szolgáltatásokat vásároljon.

A rendelet lehetőséget ad arra, hogy minden kártyatulajdonos közeli hozzátartozójának társkártyát igényeljen, amivel azok a tulajdonossal megegyező jogosultságokkal hozzáférhetnek a tulajdonos számlájához. Egy társkártya ingyenes, a többiért maximum 1500 forintot kell majd fizetni.

A jogszabály szerint a Széchenyi-pihenőkártyával a következő szolgáltatásokat lehet majd igénybe venni: szálláshely-szolgáltatások, éttermi vendéglátás, fürdőszolgáltatások, betegségmegelőző, egészségmegőrző, egészséghelyreállító szolgáltatások, a kulturális szolgáltatások közül a múzeumi, színházi, növény- és állatkerti, egyéb művelődési intézményi belépőkre fordított összeg, a természetvédelmi területek, tematikus parkok, szabadidőparkok belépői, az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomag, testedzési szolgáltatások, valamint a verseny-és lovaglóistállók tevékenysége.

A kormányrendelet ugyanakkor azt is rögzíti, hogy a felsorolt szolgáltatások bármelyikét csak szálláshely-szolgáltatással együttesen lehet igénybe venni a Szép-kártya felhasználásával.

 


Az indoklás szerint közvetett módon így érhető el, hogy a kártyát ne pusztán a hétköznapi pihenési szükségletek kielégítésére lehessen használni, ehelyett a felhasználás minden esetben a belföldi vendégéjszakák és az abból származó vállalkozói bevételek, ezen keresztül az állami adóbevételek növelését eredményezze. A szálláshely-szolgáltatás igénybevétele a turizmus legalapvetőbb eleme, ezért a fenti cél elérését ennek kikötésével lehet biztosítani - fogalmaz a minisztériumtájékoztató anyaga.

A rendszerbe lépő turisztikai szolgáltatók használhatnak kártyaolvasó berendezést, de a fizetéshez elég lesz egy internetes kapcsolat is. A rendelet rögzíti azt is, hogy a kártyarendszert működtető szervezetek az elfogadóhelyektől nem kérhetnek 1,5 százaléknál magasabb jutalékot, ami csak mintegy ötöde az üdülésicsekk-forgalmazás jelenlegi terhének.
A rendszert a tervek szerint az év második felében "élesítik" be. A további szabályok kidolgozására munkacsoportot állítottak fel.



Utána nem jár nyugdíj

Számításaink szerint egy átlag körüli fizetésnél a kártya használata csaknem harmadával növelheti meg munkáltató költségének közvetlen nettó értékét. A kártyával a dolgozó bruttó 357 ezer forintos munkáltatói juttatás után kap 300 ezer forintos üdülési lehetőséget. Ha a munkáltató a 357 ezer forintot normál módon bérként fizetné ki, akkor ebből csupán mintegy 220 ezer jutna a dolgozónak. Igaz, a kártyával kapott összeg után nem jár nyugdíj és táppénz sem, továbbá a járuléka hiányozni fog a társadalombiztosítási alapokból.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!