Ellátják a Balatont - Ezután feleannyi energiát használnak a hűtéshez

Veszprém - Mélyhűtőcsarnokot adtak át rendeltetésének szombaton a Multifrozen depó telephelyén. A beruházás összesen 2,3 milliárd forintba került. Az avatóünnepségen Burján Csaba, az Unilever Algida üzletágának kelet-európai igazgatója elmondta, hogy a társaság 160 országban van jelen és 163 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Varga Ibolya

A termékeik között világszerte ismert márkák vannak, élelmiszerek, margarinok, háztartás-vegy- ipari és kozmetikai cikkek, valamint jégkrémek. Közép-Európában a jégkrémgyártás központja Veszprémben található. A válság ezen a piacon is érezteti hatását, ezért ebben az évben olcsóbb termékekkel rukkol ki a társaság.
 Szatóri László, a veszprémi jégkrémgyár igazgatója a húsz év alatt történt hatalmas fejlődést vázolta fel. A társaság azzal kezdte a tevékenységét, hogy lebontotta a régi üzemet, és helyébe öt hónap alatt egy korszerű gyárat épített fel. Előbb a közép-európai piacra dolgoztak, majd Nyugat-Európában is megjelentek a Veszprémben gyártott termékek. Határozottan jelen vannak és vezető pozíciót töltenek be a régiónkban.

Négy éve kezdődött el és még három évig tart az a fejlesztésük, melyben hárommilliárd forintot költenek a teljes megújulásukra.
 Kurucz Sándor, a kivitelező Bázis 1000 Kft. igazgatója elmondta, az Algida jégkrém-gyár beruházásait évek óta ők bonyolítják le. Ezúttal azt a hűtőházat avatták fel, melyből a Balaton környékét és a Dél-Dunántúlt látják el jégrémmel.

A beruházásnak köszönhetően a hűtőházban huszonhat új munkahelyet hoztak létre, nyáron, amikor a termék fogyasztásának főszezonja van, további tizennégy emberre, összesen negyvenre lehet szükség.

 



Ugyanilyen hűtőkapacitás elérésére, mint amit a veszprémi depó tud, csaknem tízezer 160 literes háztartási mélyhűtőre lenne szükség, melyeknek az áramfelvétele 2885 kilowattóra, míg a hűtőháznak a csúcsteljesítménye 44,6 kilowattóra. A beruházásnak köszönhetően a korábbi energiafogyasztásuk harminc-negyven százalékával működnek.



Az új mélyhűtőcsarnok az Algida jégkrémgyár termékeit forgalmazza. A veszprémi gyárban tavaly elkezdett 2,3 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően Veszprémben működik ma Európa egyik legmodernebb jégkrémgyára. A beruházásban bővítették a csarnokot, a hűtőkapacitást és a raktárt. Hamarosan új technológiát telepítenek. A tervek szerint a gyárban foglalkoztatottak létszáma a közeljövőben harminc, a következő négy évben ötven százalékkal növekedhet, és a gyár kapacitása is minimum megduplázódik.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!