Folyamatosan építik Csobánc hírnevét

Tapolca - Fontos, hogy minél többen találkozzanak Csobánc nevével, illetve az is, hogy megismerjék programjainkat, munkánkat és meglátogassák ezt a csodálatos hegyet, és a környéket.

Szijártó János

 Erről Németh Gyula csobánci várkapitány beszélt a minap tartott sajtótájékoztatón. Németh Gyula az idei Utazás kiállításon a Veszprém Megyei Várak Kapitányságán belül képviselte a régiót és ezáltal Csobánc várát, egy szélesebb közönség előtt. A kiállításon való részvétel előnyös volt számunkra - hangsúlyozta.
 
Azt is megtudtuk, hogy az elmúlt években jelentős értéknövelés történt a hegy tetején álló, az 1709-ben lerombolt várnál. 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben állagmegóvási munkák folytak a várban. 2009-ben a várrekonstrukció során 5,7 millió forintos pályázati támogatással együtt közel hétmillió forintos fejlesztés valósult meg.

A régészeti feltárásoknak köszönhetően négy addig nem ismert tartópillér is előkerült, amelyeknél a romkonzerválását is megoldották. Összesen hét pillért újítottak fel és a külső falszakasz egy részét is rendbe hozták. A vár egy másik részén, az öreg toronynál szintén történtek régészeti feltárások. Az alapítvány lelkes tagsága több kőgyűjtő hétvégét is rendezett már az elmúlt években, természetesen régészeti felügyelet mellett.

 



Ezek az akciók szép mennyiségű követ biztosítottak a későbbi munkálatokhoz, bár a szétszórt törmelék begyűjtése sem volt haszontalan. A tervekben további falrekonstrukciós tevékenység, az öreg torony régészeti feltárása, alsó szintjének boltozat készítése, egy állandó kiállítás megnyitása és egy könnyű, faszerkezetes kilátó építése szerepel.

- A hagyományőrzés azt is jelenti, hogy ellátogatunk hazánk más területein rendezendő történelmi eseményekre, ahol tapasztalatot szerzünk, illetve erősítjük Csobánc hírnevét és népszerűsítjük a Gyulaffy Napok programjait - fűzte hozzá a várkapitány.




Idén immár nyolcadszorra nyitják meg a végvári napokat, amely ezúttal a július 1517-i hétvégére esik. A rendezvényt ebben az évben a Csík zenekar nyitja meg pénteken este, majd a hétvégén folytatódik további neves fellépőkkel és előadókkal. Az esemény komoly országos hírnévre tett szert az elmúlt években, így a látvány és rendezvénysorozat színvonala minden bizonnyal 2011-ben is tömegeket vonz majd a Csobánchoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!