Dübörögnek a munkagépek az iszapáradat sújtotta térségben

Veszprém - Lázas tempóban folyik a munka a vörösiszap-áradat sújtotta térségben. Többek között ez is szóba került a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság (VMVB) szerdai ülésén.

Tremmer Tamás

A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa elhárítása során végzett tevékenységről, az újjáépítés végrehajtásáról, a külterületek mentesítési helyzetéről dr. Muharay Árpád polgárvédelmi vezérőrnagy és dr. Szabó Csaba miniszteri biztos számolt be a védelmi bizottság tagjainak. Elhangzott, a vörösiszap-katasztrófa során 1012 hektárnyi terület szennyeződött. A lakott területek tisztítása megtörtént, már az utakat, házakat, fákat, kerítéseket, táblákat mossák. A külső területek kármentesítése is jó ütemben halad, onnan már 590 ezer köbméter szennyezett talajt szállítottak el, zömmel a 7-es kazettába.

Devecserben és a környékén munkagépek és emberek garmadája dolgozik a tragédia óta. Jelenleg naponta 962 ember és 262 technikai eszköz (munkagépek és a többi) vesz részt a "bevetésben". A házak bontásával egy időben építkeznek Kolontáron és Devecserben, ezekkel a munkákkal is jól állnak időarányosan. A bontás, kármentesítés, építés határideje június 30-a, amit a mai állapot szerint tartani is tudnak.

A polgármesterek és jegyzők védelmi igazgatási felkészítéséről Váradi Károly vezető főtanácsos, a VMVB titkára számolt be a grémium előtt. Úgy fogalmazott, hogy a felkészítő konzultáción gyakorlatias és szakmai rövid előadások hangzottak el. A megjelenés a korábbi évek tapasztalatait figyelembe véve fegyelmezettebb és aktívabb volt, megítélése szerint ennek egyik oka az lehet, hogy az elmúlt esztendő történései (például a vörösiszap-katasztrófa) miatt felértékelődött a védelmi igazgatási tevékenység. A felkészítések, illetve konzultációk során a helyi védelmi bizottságok elnökei köszönetüket és igényüket fejezték ki a hasonló jellegű lehetőségek iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!