Firtatják a tartozást

Ajka - A Fidesz-KDNP tagjai szerdai sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy hatmilliárd forintos kötelezettségállomány terheli a várost. A polgármester cáfolja az elhangzottakat.

Tóth B. Zsuzsa

Stolár Mihály és Ravasz Tibor képviselők úgy fogalmaztak, hogy a tavalyi évről készített könyvvizsgálói jelentés szerint a hatmilliárdból 1,4 milliárddal tartozik Ajka a beszállítóknak. Elmondták, hogy a város adóssága évről évre nő, a jelentés szerint több mint egymilliárdos az éves működési hiány, mert többet költenek, mint amennyi befolyik. Véleményük szerint az év közepére tovább nőhet a kötelezettségvállalás, mert újabb, kétszázmilliós hitelt vett fel a város, valamint egy hatszázmilliós összeg felvétele is a küszöbön áll. Hozzátették, hogy szerintük önkormányzati biztos kijelölésére lesz szükség.

Fülöp Zoltán frakcióvezető arról beszélt, hogy egy év alatt több mint 63 százalékkal nőtt a beszállítói kötelezettség, véleménye szerint folyamatosak a törvénysértések. Hangsúlyozta a képviselő-testület felelősségét is, és kilátásba helyezte egy újabb rendkívüli képviselő-testületi ülés összehívását, reményei szerint ezúttal nem maradnak távol a szocialista képviselők.
 
Schwartz Béla polgármester cáfolta a fentieket. Mint elmondta, a könyvvizsgálói jelentés szóban forgó kivonata nem tartalmazza a követeléseket, pedig azok ismeretében látható csak tisztán a helyzet. A jelentésben nyilvántartott nettó hitelállomány 2,8 milliárd. Év végén a kormány több mint egymilliárddal tartozott a városnak a pályázatok révén, hiszen azokat elő kellett finanszírozni. Összesen 360 millióval még mindig tartozik, abból 200 millió a művelődési ház színháztermének felújítására kellett. Átütemezték a kiadásokat, ez valóban érintette a szállítókat, de azokkal megállapodtak, és van, akit ki is fizettek már. Az összes követelés 3,2 milliárd, ebből az ipari park egymilliárdnyi adóval tartozik, a kormány 360 millióval, és 500 millióval az erőmű. Az egy főre eső hitelállomány a városban  az év végén 85 ezer forint volt, ez több, a megyében lévő városénál alacsonyabb. A polgármester elmondta még, hogy a 200 milliós hitel likvid hitel, a 600 milliós pedig újabb fejlesztések önrészeit fedezi, köztük a kórházét is. Hozzátette, nem lesz szükség önkormányzati biztosra.

Ezek is érdekelhetik