Egy andalító spanyol este

A ma esti koncertre adtuk el a legtöbb jegyet, mondta köszöntőjében Mészáros Zoltán, a fesztivál főszervezője. Ezért egyrészt szomorú, hogy a VeszprémFest pénteki koncertje az időjárás miatt az arénába kényszerült, másrészt öröm, hiszen ide többen befértek, mint a Szentháromság térre.

Balla Emőke

Nem csalódtak, akik ott voltak: a Concerto Budapest Snétberger Ferenccel és az Amadinda ütőegyüttessel adott hangversenye nemcsak azoknak nyújtott maradandó élményt, akik nemrég érkeztek haza Spanyolországból, hanem azoknak is, akik csak álmodoznak a mediterrán országról.

Klasszikus zenei estét, romantikus hispán éjszakát ígértek a szervezők, olyan szólistákkal, akik nem ismeretlenek a veszprémi fesztiválok közönsége előtt: Snétberger Ferenc és az Amadinda is játszott már korábban az ünnepi játékokon. A műsor első részében Snétberger Ferenc gitárművész, zeneszerző saját műve, a Romanes Rhapsody szólalt meg, finoman, áttetszően, sejtelmesen, andalítón (a darab fő témája a roma ihletésű Empathy című dallam, melynek első változatát 2004-ben komponálta). Majd Rodrigo gyönyörű három tételes Aranjuezi koncertje, mely még nagyobb erővel, szenvedéllyel kapott szárnyra bennünket, vitt a képzeletek, ábrándok világába. A hallgató mélyre merült gondolataiban, majd felemelkedett, erőre kapott. Felemelő, lelket tisztító, megújító, biztató, napsugaras zene, nagyszerű előadásban: a Keller András vezényelte kiváló zenekar és a szólista remekül kiegészítették egymást, mindegyik teret adott a másiknak, kiemelve és rámutatva a másik tehetségére, nagyságára. Snétberger odaadással, átéléssel játszott, ám a Concerto Budapest is elismerésre méltóan kimagasló előadást nyújtott.

A koncert második részében a huszonöt éves Amadinda együttes lépett színpadra, melyet az egyik legeredetibb ütőhangszeres együttesként tart számon a világ szakmai közvéleménye. A zenekar egyik célkitűzése nagyszerű zeneművek ütőhangszeres átiratban való megszólaltatása. Ezúttal Bizet Carmen című operájának jól ismert dallamai csendültek fel, Bizet- Scsedrin I. és II. szvitjében. A közönség hálásan fogadta a különleges, ütőhangszeres zeneművet - lelkesedésében bele is tapsolt az egyik részbe -, valószínűleg a népszerű dallamok is fokozták örömét. Az Amadinda sodró, lendületes, erőteljes előadása mindenkit magával ragadott. Jutalmul kaptunk még két ráadást - a mű két ismert részletét  -, ezzel az élménnyel, feltöltődve, felszabadulva indulhattunk hazafelé.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!