Mire fordítják? - Vis maior segítséget kapott Devecser

Devecser - Immár az ötödik vis maior támogatást kapta meg a város a katasztrófa óta, de még további soron kívüli támogatásokra is szükség lesz.

Tóth B. Zsuzsa

Az előre nem látott körülmények orvoslására igényelhető állami, vissza nem térítendő támogatásból a város eddig az öt ütemben összesen egymilliárd-hatszázharminckétmillió forintot kapott, legutóbb a napokban 351,3 milliót. Toldi Tamás polgármester szerint azonban az eddig befolyt összeg nem fedezi a kiadásokat, további támogatásokra lesz még szükség.

- Korábban több területen kellett elosztanunk a támogatást, a mentesítésen kívül például élelmiszerre, munkaruhára, védőeszközre, gyógyszerre. Most inkább a mentesítésre koncentrálunk, nagyrészt a gépi munkák költségeire költjük a pénzt. Például dolomitszállításra, az ideiglenesen kiépített murvás utak felbontására, sitt és szennyezett anyag szállítására, főként a várkert területéről. A belterületi ingatlanok kármentesítéseire, szállításokra, a meglevő utak tisztítására szintén kell fedezet. A várkert munkálatai egyébként nagy iramban folynak. A tűlevelű fák egy része elpusztult, azokat ki kellett venni. Az utóbbi években telepített cserjékkel is ez a helyzet. Néhány nagy, idős fa szintén megsínylette a katasztrófát, valamint a mentesítés időszakát, amikor a gyökereik csupaszon voltak és sérültek. Ezeket azonban megmentettük - részletezi a polgármester.

Hozzáteszi, hogy várkertet eredeti szépségében szeretnék visszaállítani, sőt, pályáznak a korábbinál minőségibb állapot elérése érdekében. Például a sétautak burkolatát szeretnék kiépíteni, a kerékpárút elkészítéséhez pedig felajánlás érkezett. A talaj pótlásakor talajjavító anyagokat, valamint bevizsgált komposztot kevernek a földbe. A földmunkák befejezési határideje szeptember vége, erre szintén jut fedezet a vis maiorból.

 

A vis maior támogatás összegéből a még mindig feladatot adó mentesítésre, belterületi utak, épületek, járdák tisztítására is tesznek félre. Bár látványos a javulás, még mindig akad tennivaló. A következő vis maior támogatások pedig fedezhetik például a mentesítés és szállítások során tönkrement járdák helyreállítását, utcai takarításokat, az ideiglenes utak elbontását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!