Repülő korongok, repülő kutyák

Volt rövid- és drótszőrű, kócos, hosszúszőrű, fején szökőkutat formáló tinccsel. Kis és nagytestű, fajtatiszta és keverék, magyar fajta és külföldi tenyésztésű. Egyben hasonlítottak, mindegyikük lendületesen próbálta elkapni a levegőben szálló korongot.

Orosz Péter

Első alkalommal vetélkedtek a Balaton partján a hazai kutyás frizbi szerelmesei a hétvégén, Balatonaligán. Mintegy hetven kutya és gazdáik mérték össze tudásukat, és nem utolsósorban ügyességüket a legendás Ashley nevű whippet fajtájú kutyáról - aki a 70-es években hatalmas ugrásaival és gyorsaságával az első frizbis ebként hódította meg az amerikai közönséget – elnevezett vetélkedőn.

A kutyás frízbizés szabadidős tevékenységként indult, mára már versenysporttá nőtte ki magát. Egyre többen edzenek sportolnak ily módon. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy a gazdiknak és négylábú társaiknak csak néhány színes műanyagkorongra és egy kis füves területre van szükség a gyakorlásához. A szombaton Aligán megrendezett világbajnoksági selejtezőt szlovén versenyzők tették nemzetközivé. A négylábú kedvencek reflexeit a változó szélerősség erősen próbára tette, hiszen a színes korongok után futó ebeket néha alaposan becsapta a szél által meglódított korong.

A balatoni versenyen szabad és távolsági stílusban vetélkedtek. A hazai és külföldi versenyzőktől attraktív és akrobatikus mutatványokat láthatott a szépszámú publikum. A   "szabadstílus" ágazatban, egyszerre kilenc frizbi lehet a gazdánál és ezzel mutat be kutya és gazdája zenére koreografált show-t. A távolsági versenyen  egy percen belül a lehető legtöbbször kell minél messzebbre dobni a korongot, és a dobás hossza valamint a frizbi levegőben történő elkapása ér pontot.

Az egész napos kikapcsolódást nyújtó rendezvény helyszínén, a lendületes futamok mellett számos program, többek között kézműves foglalkozások és arcfestés is várta a kicsiket és nagyokat is egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!