Rodostói facsemete a Rákóczi-parkban

Balatonakarattya - A törökországi Rodostóból hozott facsemetét ültettek el a Rákóczi-szabadságharc lezárásának 300. évfordulója alkalmából szervezett kerékpáros túra résztvevői szombaton a Rákóczi-parkban.

Halmos György

 A Márvány-tenger partján, Isztambultól 120 kilométerre lévő település volt 1718-tól 1735-ig, a fejedelem haláláig száműzetésének helyszíne. Az akarattyai parkban lévő fáról Eötvös Károly azt írta, hogy már 1532-es kenesei országgyűlés idején is létezett a később Rákóczi-faként emlegetett fa, ugyanis a néphit szerint a fejedelem ehhez kötöttek ki lovát; az emléktálba szerint 1967-ben zöldellt ki utoljára.

A közönség állva, tapssal fogadta a nem mindennapi emléktúra résztvevőit. A kerékpárosok, a sárospataki Hidvégi-Üstös Pál, az emlékmenet szervezője és a kárpátaljai Takár Károly, hosszútávsportoló 25 nap alatt 3100 kilométert tesz meg, várhatóan július 13-án érkeznek meg Budapestre, a központi ünnepség helyszínére, a befutó pedig július 23-a Tarpán lesz. 

- Az emlékmenet célja elsősorban nem a sportteljesítmény, hanem az emlékhelyek felkeresése és megkoszorúzása, csatlakozás a helyi megemlékezésekhez  – mondta a Hidvégi-Üstös Pál. Összesen hatvan helyszínen állunk meg, Balatonakarattya a 25-ik – tette hozzá, ami azt jelenti, hogy körülbelül kétezer kilométer még hátra van. - Az emlékhelyeken, mint például itt is nagyon megható a fogadtatás, érezzük a szeretet – közölte. A kerékpáros beszámolt arról is, hogy a gépkocsivezetőktől kapnak „hideget és meleget is” a túra során, de eddig Magyarországon nem volt különösebb gond a vezetőkkel. Sokan hallottak az emlékmenetről, amikor elhajtanak mellettünk a legtöbben támogatásuk, szimpátiájuk jeléül dudálnak – mondta.

A kerékpárosokhoz egy-egy településen sokan csatlakoznak, ez erőt ad nekik, még ha csak a település határát jelző tábláig tart is a kíséret. Az akarattyai helyszínre késéssel érkeztek a biciklisek, mert nagyon nehezítette a dolgukat, hogy tűző napon harminc Celsius fok feletti hőmérsékletben kellett menniük. A helyszínen a polgármester köszöntötte a túra résztvevői, majd felkötötte a város szalagját arra rúdra, amin azoknak a településeknek a szalagjai láthatóak, ahol megemlékezést tartottak. A megemlékezés részeként a Szivárvány népdalkör Rákóczi-dalokat énekelt, felléptek a Kipp-kopp óvoda óvodásai, illetve a zeneiskola növendékei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!