Történelmi pillanat - Egymilliárdból újult meg a vár

Sümeg - A vár történetének egyik mérföldkövéhez érkezett, amikor pénteken lezárták a több esztendeje tartó felújítási munkálatokat.

Tóth B. Zsuzsa

A 822 millióból megvalósuló turisztikai megújuláshoz az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Programja keretében 682 millió forintos támogatást kapott a beruházás az Új Széchenyi Tervből. A projektzárón id. Papp Imre várkapitány elmondta, hogy az erődítmény életének, felújításának utóbbi húsz évére tehetik fel most a koronát.

- Mivel azonban két évtized alatt megújult a város számos pontja is, mondhatjuk, hogy a város példátlan idegenforgalmi fejlesztése kezdődött el - hangsúlyozta id. Papp Imre várkapitány. Méltányolta a helyi önkormányzat viszonyát a projekthez, így az idegenforgalom, mint iparág jelent meg Sümegen.

Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a térségben élők büszkék lehetnek arra, ami Sümegen történt. Kiemelte az összefogást, sorolva a beruházásokat, amelyekhez olyan fanatikus emberek kellettek, mint a Papp család tagjai. A várban és környékén történő fejlesztések mindenképpen támogatást érdemelnek - mondta. Dr. Iván Zoltán projektmenedzser és Juhász Ágnes építész, vezető tervező a megvalósult célokról szólt.

Az egységes külső megjelenésről, az akadálymentesítésről, interaktív eszközök alkalmazásáról, kiállításokról a középkori várbeli élet megjelenítéséről. Szencz Lajos, a kivitelező SzL-Bau Kft. vezetője hangsúlyozta, hogy állhatatos munka eredménye az, ami a várban több mint húsz év alatt történt és megköszönte mindazok tevékenységét, akik az óriási projektben részt vettek. Veres Péter belsőépítész arról beszélt, hogy a múlt értékei mellett a jelen belsőépítészeti értékeit is szerették volna megmutatni a munka során.

Rátosi Ferenc polgármester azzal zárta az ünnepséget, hogy történelmi pillanat tanúi lehetnek mindannyian, hiszen több száz éve nem történt olyan jelentős beruházás a várban, mint most. A jövő pedig a továbbépítésé kell, hogy legyen. A résztvevők ezt követően sétát tettek a megújult várban, amelyet ünnepélyesen is átadtak az érdeklődőknek a korabeli hangulatot időző programok kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!