A McDonald's jelenség - Éjszakai folyó ügyek

2011. augusztus 14. hajnali 2 óra. Veszprém, Kórház utca. Egész pontosan annak a gyorsétkezde és a kórház épülete közötti szakasza. Zajos konvoj érkezik harsány utasokkal, s áll be a Meki elé. Hamburgert, kólát rendelnek. Három süldőlány kivágódik az autókból, s bejelentik "extra rendelésüket": pisilni szeretnének. Megdöbbentő volt a reakció. A Meki biztonsági őre int: "ott szemben a Kórház, ott lehet ezt elintézni". A Meki a wc-jét zárva tartja.

Napló

Közelebb megyek, megkérdezem, jól hallottam-e: éjszaka valóban a Kórház wc-je a Meki klotyója? A biztonsági őr tovább pontosít a helyzeten: "csak nem képzeli, hogy majd hagyom nekik körbehugyozni a McDonald's éttermét, itt a város közepén?"

Valóban. Még jó, hogy szembesít, egyrészt a valósággal, másrészt a múlttal. A kórház parkolóhelyének kijelölt területén építette föl gyorséttermét a McDonald's, s azért ide, mert más felajánlott helyszínt nem fogadott el. "Veszprémben vagy itt lesz Meki, vagy sehol". Így ellentmondást nem tűrően. S a Város teljesítette a kérést...

Végiggondolom. Tényleg, milyen szörnyű is lenne itt az élet, ha nem lenne McDonald's, vagy legalábbis nem itt, a város legfrekventáltabb pontján, szemben a kórházzal.

Kérdezem a kórház biztonsági őrét. (Ő egy másik őrző-védő szolgálat "katonája", a rendszerváltás egyik emblematikus produktumának – úgy mint a hitelkiajánlóknak, pályázatíróknak-elbírálóknak, pénzügyi teljesítőképesség minősítőknek, munkaerő kiközvetítőknek és egyebek világának – a megtestesítője, de ez már egy másik dolgozat témája.) Így válaszol: "ez semmi, látta volna a múlt héten, húszan jöttek egyszerre, egy egész busznyi, ha nem engedjük a főbejáraton, bejönnek oldalt az ügyeletnél, gyakorlatilag ez rendszerré vált".

Ez a lényeg. A rendszer.

Megnyit a McDonald's a városközpontban egy éttermet, de, hogy éjszaka is minél több hasznot termeljen, csak az utcai kiszolgálást tartja fenn, a wc-t "biztonsági okokból" zárva tartja. Szerintem sokkal inkább takarékossági okokból, hogy ne kelljen takarítani, a biztonsági őr ugyanis vigyázhatna a vizelés és székletürítés rendjére az épületen belül, s nem kellene kívülről őrizni azt.

Az rendben van, hogy a McDonald's-t nem lehet kívülről lehugyozni, de tényleg az a megoldás, hogy akkor irány a kórház? Ugyanis a Meki zárt wc-je miatt – továbbá, hogy a szomszédos park ezirányú tisztaságának fenntartására is ügyel a biztonsági őr, a járda és az úttest használatától  beidegződésük okán eltekintenek a rászorultak – így marad a kórház. Irányítottan, szervezetten, rendszeresen, minden nap 23-07 óra között.

Három megoldási javaslatom van.
1. A Meki fenntartja a jelen kiszolgálási és wc-nyitvatartási rendet, de megállapodást köt a kórházzal, hogy ezen időszakban a kórház wc-jét havi fix összegért használhatja a gyorsétterem éjszakai-hajnali közönsége.
2. A Meki fenntartja az éjszakai kiszolgálást, de biztosítja vásárlóközönségének a wc-használat lehetőségét. (A biztonsági őr felügyelheti ennek rendjét, hogy illetéktelenek ne használhassák, ugyanis jelen állapotban a wc-használók a kórházban illetéktelenek.)
3. A Meki megszünteti az éjszakai-hajnali utcai kiszolgálást, s így jogszerűen zárva tarthatja wc-jét. (Kérdés persze, hogy ez esetben is nem kell-e tovább őrizni a Meki külső felületét attól, hogy körbehugyozzák, vagy netalátán hajléktalan-tanyává alakítsák.)

Csak azt kell végiggondolni az éjszakai nyitvatartással együttjáró többletbevétel hasznát, az ennek szükségszerű velejárójával, a többletköltséggel csökkenti-e, megszüntetve ezzel azt az extraprofitot, amit a wc-használat megtakarításával elér, vagy eltekint az éjszakai árbevétel ily módon csökkentett hasznától.

Reményeim szerint, a három felkínált lehetőség bármelyikének elfogadása esetén is marad még annyi haszon a McDonald's-nál, hogy megérje fenntartani gyorséttermi hálózatát.

Majd elfelejtem. Kérem áttekinteni más városok Mekijének éjszakai gyakorlatát, ugyanis, ha wc-k ott is zárva tartanak éjszaka, csak a kiszolgálás "zavartalan", s nincs a közelben e célra igénybevehető közintézmény, úgy marad a közterület...

Veszprém, 2011. augusztus 15.
Bősze Ferenc

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!