Fagyik, cukrászdák versenye - Olvasóink a Ricsi cukrászdát tartják a legjobbnak

Több héten át lehetett szavazni megyénk legjobb fagyijára azon cukrászdák választéka közül, amelyek beneveztek a versenyünkre.

Munkatársainktól

Egy cukrászda sikerének a titka a termékek állandó frissessége, a kínálat folyamatos megújítása, valamint az aktuális trendek szem előtt tartása - állítja Garabics Richárd, a pápai Ricsi cukrászda tulajdonosa.

Nincs is okunk kételkedni a pápai cukrász fiatalember szavaiban, hiszen cukrászdájának falain számtalan oklevél tanúsítja a szakma elismerését. De talán ennél is fontosabb, hogy a vendégek mindig elégedetten és kellemes szájízzel távoznak a Ricsi cukrászdából. Garabics Richárd már egészen fiatalon érdeklődött a cukrászszakma iránt. A vendéglátó-ipari szakközépiskola elvégzése után egy évig tanult a németországi Bottrop városában egy neves cukrászcsalád mellett.

- Veszprém testvérvárosi kapcsolatainak köszönhetően ismerkedtem meg a bottropi cukrászcsaláddal, tőlük tanultam meg a szakma minden fortélyát.  Németországból hazatérve gondoltam egy merészet és 1998-ban elindítottam a saját vállalkozásomat, először csak egy kis üzemmel. Minden évben fejlesztettem, bővítettem az üzletemet, a cukrászdát. 2007-től már két Ricsi cukrászda is található Pápán - nyilatkozta lapunknak a büszke tulajdonos.

A pápai cukrász kiemelte, Németországban olyan alapanyagokkal, különféle készítési eljárásokkal is megismerkedett, amiket hazánkban még mindig kevesen alkalmaznak.

- A hagyományos finomságok mellett folyamatosan igazodunk az adott évszakhoz, ennek megfelelően télen inkább tejszínesebb, míg nyáron a gyümölcsösebb, pudingosabb termékek vannak többségben. Emellett természetesen fagylaltból és süteményből is található a kínálatunkban olyan specialitás, igazi különlegesség, amit más cukrászdákban nem lehet megkapni - tette hozzá Garabics Richárd.

Az idei évben a kecskeméti barackos kölestortát választották meg Magyarország tortájának. Garabics Richárd tájékoztatása alapján minden energiájukkal a barackos kölestorta elkészítésén munkálkodnak, ami augusztus 20-tól a Ricsi cukrászdában is kapható lesz.

 

Fagyik, cukrászdák versenye

Több héten át lehetett szavazni megyénk legjobb fagyijára azon cukrászdák választéka közül, amelyek beneveztek a versenyünkre.

A legtöbb szavazatot olvasóinktól a pápai Ricsi cukrászda kapta, a szavazók a legjobb fagyinak a veszprémi Kokó cukrászda csokoládéfagyiját választották.

A leadott szavazatok alapján a sorrend: 1. Ricsi cukrászda, Pápa 2. Kokó cukrászda, Veszprém 3. Pepe cukrászda, Zirc 4. Móló cukrászda, Révfülöp.

Továbbra is hódítanak a klasszikus ízek (csoki, citrom, eper, vanília, puncs), de több különleges, új íz is kedveltté vált (velencei álom, grillázs, tiramisu stb.). Minden cukrászdában találhatunk egyedi különlegességeket is.

 

OLDALTÖRÉS: Kokó cukrászda: Megédesítik vásárlóik életét

 

 

 

Kokó cukrászda: Megédesítik vásárlóik életét

Immár huszonhét éve édesíti meg a családi vállalkozásként működő veszprémi Kokó cukrászda a hozzájuk betérők életét.

Az egy kókuszdióból készült báburól elnevezett cég vezetője Pintér Zsolt, akinek szintén cukrászmester édesapja alapította az üzemet a Haszkovó úti lakótelepen. Az évek során a kis üzlet folyamatosan bővült, a kilencvenes évek közepén már a duplájára nőtt a vendégtér, valamint a termelőüzem is. A Kossuth utcán 2004-ben pedig megnyílt a Kokó terasz.

- Cukrászdánkat nemcsak a veszprémiek, de a környező települések lakói is szívesen látogatják, sőt, külföldi vendégeink is vannak. Sikerünk titka a szakmailag jól képzett, nálunk felnőtt munkaerő, amely a folyamatos minőséget garantálja - árulta el az üzemvezető.

Nyáron a legkeresettebb termékük a fagylalt. Az idei év újdonsága az almás-mákos ízű, amiből tortát is készítenek. Szintén keresett még a grillázsfagyijuk, ami két éve elnyerte az Év fagylaltja országos verseny aranyérmét, idén pedig ezüstéremmel díjazták gesztenye ízesítésű fagyijukat. A gyerekek kedvence pedig a Kinder pinguis.

A vevők kedvelik még a különböző pohárkrémeket és a már látványra is gyönyörű kelyheiket, melynek titka a rengetegféle finom - részben különleges - gyümölcs.

A nyári hónapokban parfé-, illetve fagylalttortáikat keresik még gyakran, esküvőkre a nyolcvantól a háromszáz szeletesig szintén rengeteget készítenek megrendelésre.

OLDALTÖRÉS: Pepe cukrászda: Cuki kis kiállítások

Pepe cukrászda: "Cuki" kis kiállítások

Pepe cukrászda: "Cuki" kis kiállítások

Pepe cukrászda: "Cuki" kis kiállítások

A megyeszerte ismert Pepe cukrászdát családi vállalkozásként két évtizede, 1988-ban nyitották meg.

A két tulajdonos, Vincze Ferenc és testvére, Lajos két évvel ezelőtt aranykoszorús cukrászmesteri minősítést kapott. Kínálatukat és a minőséget ismerve, nem véletlenül.  A megnyitás után két évvel bővítették a műhelyüket, majd 1998-ban úgy alakították át az eladóterüket, hogy ott időről időre kiállításokat lehessen megtekinteni. A galériával igyekeznek támogatni a III. Béla Gimnázium művészeti tagozatának tehetségeit.  Ma már 19-en dolgoznak a kedvelt finomságok előállításán.

- Naponta 60-70 süteményből válogathatnak a hozzánk betérők - kezdi a beszélgetést Vincze Ferenc társtulajdonos. - Testvérem, Lajos, mint az országos cukrászszövetség tagja, minden évben részt vesz az ország tortájának kiválasztásában, ezért mi ebből a versengésből kimaradunk. Viszont nálunk négy évre visszamenően megkaphatók ezek a tortakülönlegességek. A természetes alapanyagból készült fagyikból közel 100-félét tartunk nyilván, de ezekből naponta "csak" 18 található meg a pultban. A különlegességek között említem meg az epres vanília, a rétes, a rigójancsi, a meggyes linzeres, a Rákóczi-túrós, a somlói galuska fagyinkat, amelyeknek az ízvilágát úgy állítjuk össze, hogy a vendég úgy érezze, hogy akár egy süteményt fogyasztott el - hideg változatban. Törzsvendégeink visszajelzését figyelembe vesszük, de ha máshonnan hoznak jó ötletet, igyekszünk azt megvalósítani. Jelenleg nyolc helyre szállítunk ki fagyit - a megyén kívülre is -, esetenként a mi édességünket szolgálják fel egy-egy esküvői vacsora után. Folyamatosan bővítjük a választékunkat, javítunk a minőségen, hogy megfeleljünk az igényeknek, s versenyben tudjunk maradni.

OLDALTÖRÉS: Móló cukrászda: Házias ízek

Móló cukrászda: Házias ízek

Móló cukrászda: Házias ízek

Móló cukrászda: Házias ízek

A Móló cukrászda már húsz éve csábítja finom házi süteményeivel és főzött fagylaltjaival a vendégeket.

A kezdetekkor az egyetlen cukrászda volt ez a nagyközségben. Ma már nem így van, népszerűségét mégis őrzi. Köszönhető ez annak is, hogy Németh Zoltán és párja, Vali, az üzlet vezetői azt tűzték ki célul, hogy csakis házias ízekkel fogadják a vendégeket.

- Olyan a zserbó és a linzerkarika, mintha te sütötted volna otthon. A fagyi készítése pedig úgy kezdődik, hogy feltesszük forrni a tejet a fazékban, aztán elővesszük a házi tojást - magyarázza Vali. A dolgozók többsége a kezdetektől itt van. Az ő fantáziájukat dicséri, hogy nem volt még olyan kérés, amire nemet mondtak volna.

Valiék Szombathelyen is működtetnek egy cukrászdát, az ottani családi stafétát a két fiú viszi tovább. Ott keresték először az osztrák vendégek a kint ismert kardinális szeletet, amely így már Révfülöpön is kapható. Ami pedig a dobostortát illeti, Dobos úr leszármazottai mindenhol megkóstolják a híres süteményt. Itt azt írták a vendégkönyvbe, hogy ez az első hely, ahol a nagyapa által kreált ízt érzik. De isteni a leveles sajtos pogi, a moszkauer és a Morgen kapitány torta. A Móló-torta kellemes mogyorós ízét pedig máshol hiába keresnénk. Az itt készült sütiket legfeljebb még a környékbeli üzletekben és a zánkai gyermekcentrumban találhatjuk meg, ahova kiszállít a cukrászda. Utóbbi helyen ettem valamikor a kétszáz szeletes Balaton alakú tortából, emlékezetes volt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!