Tavasbarlangi látogatóközpont építésére pályázik a nemzeti park

Csopak - Hamarosan megkezdődik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság következő nagyszabású fejlesztése, a tapolcai tavasbarlangban a látogatóközpont építése.

Németh F. Bernadett

A nemzeti park most zárta le nagy sikerű projektjét, a tihanyi Levendula Ház bemutatóközpont létrehozását: eddigi működése alapján a hazai turisztikai attrakciófejlesztés egyik legsikeresebb programjának bizonyult. Működésének első hónapjában közel tízezer látogatót fogadott, köztük az Európai Unió neves természetvédelmi szakembereit. A projekt megvalósítása - a pénzügyi elszámolások és a szakmai jelentések benyújtásával - augusztusban zárul le. Az igazgatóság már készíti elő az újabb turisztikai fejlesztéseket, melynek a soron következő lépcsője a tapolcai tavasbarlang látogatóközpont kiépítése lesz, tudtuk meg Vers József tájegységvezetőtől. Ezzel párhuzamosan halad a Tihanyi-félsziget turisztikai integrációja a tervezett Bakony-Balaton Geoparkba.

A nemzetközi geoparkhálózat kiépítése 11 éve kezdődött el, és mára a világ 25 területét foglalja magában. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, mint koordináló szervezet vesz részt a Bakony-Balaton Geopark projekt megvalósításában. A program nem újabb, hatóságilag, törvény által védett területek kialakítását jelenti, hanem azon térségek szövetségét, amelyek rendelkeznek geológiai, ökológiai és kulturális értékkel. A geopark projekt célja, hogy ezeket az értékeket integrálja a turizmusba, így több ember számára elérhetővé tegye. A szervezők olyan turisztikai attrakciókat keresnek, melyek szervesen kötődnek a helyi lakossághoz, a térség önkormányzataihoz és civil szervezeteihez. A geopark programjai, létesítményei interaktív módon szólítják meg az érdeklődőket (kiállítások, tanösvények, rekultivált bányák stb.). A Bakony-Balaton Geopark várhatóan 2011 végén pályázza meg az Európai Geopark Bizottság és az UNESCO Geopark minősítését. A tervek szerint a Bakony-Balaton Geopark keleti kapuja a tihanyi Levendula Ház lesz, ahol már javában tart a földtörténeti ismeretterjesztés, a geoturizmus szervezése.

 

A geopark tervezett központja a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely lesz, ahol a három-hét millió éve keletkezett tanúhegy meghökkentő bazaltoszlopai az 1970-ben felhagyott egykori bánya területén láthatók. A páratlan geológiai bemutatóközpont fejlesztését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság pályázati forrásokból szeretné finanszírozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!