A dobozos popcorn után nincs chipsadó

Veszprém – Talán különösen hangzik, de fagyasztott pizza, dobozos popcorn után nem kell chipsadót fizetni. Mivel nem azonnal fogyasztható. Az adó buktatóiról volt szó a kamarában.

Németh F. Bernadett

Guti László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága főhadnagya a kereskedelmi és iparkamara meghívására elôször a megváltozott környezetvédelmi termékdíjról tartott előadást. A szeptember elsején hatályba lépett termékadó vagy hamburger- és chipsadó jobban érdekelte a hallgatóságot.

A chipsadó buktatói

A legfontosabb először tisztázni a fogalmakat, mit tart a jogalkotó cukornak, sónak, előre csomagolt terméknek, értékesítésnek, teljesítési helynek, illetve mi az a VTSZ-szám. Ezektől függ ugyanis, hogy kell-e az adott termék után termékadót fizetni vagy nem. Ezeket az előadó részletezte is.



Gyakori kérdés, mondta, hogy a szaloncukor például adóköteles-e, a válasz: nem, mivel nincs névleges, előre meghatározott tömege, ömlesztve árulják. Ugyanez vonatkozik a vendégváró cukorkára vagy a kimérve vásárolható édességre.

Érdekes, de a fagyasztott pizza, dobozos popcorn után sem kell hamburgeradót fizetni, mert nem fér bele a sós snack kategóriába, vagyis nem azonnal fogyasztható. Nem kell hamburgeradót fizetni 50 liter és 50 kilogramm termék forgalmazásánál, akkor sem, ha exportra vagy közösségi értékesítésre szánjuk a terméket, illetve, ha a belföldi elsô vevô kiszállítja exportra a terméket.

A hamburgeradót mindig az első belföldi értékesítő fizeti. Aki mentesül az adófizetés alól, a nyilvántartást annak is vezetnie kell, figyelmeztetett a szakértő. Számos más részletről is szó volt, fontos tudni, hogy aki eltéved az új jogszabályokban, segítséget kérhet a NAV vámhatóságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!