Dolgozott az aknázómoly

Farkasgyepű - A település határában lévő, majd egy kilométer hosszú gesztenyesor teljesen kiszáradt, jelezték olvasóink. Lapunk megtudta, kiszáradásról szó sincs, a fák fertőzést kaptak.

Tremmer Tamás

A természetben jelen van az aknázómoly, amely minden évben megtámadja a gesztenyefákat. Rendszeresen így járnak a Farkasgyepű határában, a 83-as főútvonal mentén álló gesztenyefák is. Csakhogy ezeket korábban a közútkezelő és az önkormányzat permetezte, így nem látszott a pusztítás. Idén viszont a permetezés elmaradt, az aknázómoly szabadon dolgozhatott, ezért a gesztenyesor úgy néz ki, mintha kiszáradt volna.

A megye több pontján így jártak a gesztenyefák. Néhol az a rendkívüli eset is megtörtént, hogy a levelek elvesztése után a fák kivirágoztak, mint például Bakonyszentlászlón.

A szakemberek szerint a fáknak semmi bajuk, jövőre gond nélkül kihajtanak. Életerősek, ugyanúgy kiheverik az aknázómoly támadását, mint annak idején a gyapjaslepke inváziót. Jövőre ismét szép lesz a gyepűi gesztenyesor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!