Egy helyen a gyógyítás - Saját erőből épült az egészségügyi központ

Tihany – Saját finanszírozással új egészségügyi központtal gazdagodott a község.

Győrffy Árpád

Az orvosi rendelőknek, védőnői szolgálatnak, a gyógyszertárnak és a később meghatározásra kerülő szakrendelésnek egyaránt helyet adó épületet hétfőn délelőtt Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára, Debrecen alpolgármestere Tósoki Imre tihanyi polgármesterrel és Korzenszky Richárd perjellel avatta fel.

Az avatóünnepség résztvevőit köszöntő Halász János arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az egyének egészségén kell gondolkodnunk, hanem a társadalomén is. Ma az ország még nem egészséges, csak gyógyulóban van, mert a betegség súlyos és hosszú volt.



A tüneteket mindannyian jól ismerjük: a munka megbecsülésének hiánya, a csodavárás, az összefogás és az együtt cselekvés hiánya, a türelmetlen legyintések és a tehetetlen karszéttárások. Az ország lelke és a teste is szenvedett. Gyötörte az alkohol, a dohány és a kábítószer – mondta többek között Tihanyban az államtitkár. Szerinte olyan összefogás segíthet a gyógyításban, amilyennel Tihanyban saját erőből létrehozták az új intézményt.

Tósoki Imre polgármester kérdésünkre azt emelte ki, hogy a jövőben egy helyen, korszerű körülmények között működhet minden alapvető egészségügyi szolgáltatás, és a lakosság számára fontos szakrendeléseket, például szemészetet, ortopédiát és nőgyógyászati rendelést is elindíthatnak az épületben. A fejlesztés a helyszínt adó régi gyógyszertári üdülő megvásárlásával együtt 95 millió forintba került.

A költségekből 62,5 millió forintot a korábbi gyógyszertári épület értékesítéséből finanszíroztak. A vevő abból a házból galériát akar kialakítani. A felszabaduló régi orvosi rendelőt várhatóan bankfiókként hasznosítják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!