Lehet kompromisszum? - Nem akarnak kétsávos utat a Muskátli utcaiak

Veszprém - Aggódnak a Muskátli utca lakói, hogy a tervezett új gyűjtőút és parkoló túl közel kerül a 48 lakásos társasházhoz, zajos, poros és büdös lesz a környezetük, ingatlanaik leértékelődnek.

Szausev Xénia

A városi vezetők (a legutóbbi egyeztetésen) elmondták, az út rendezési tervben szabályozott nyomvonala több mint tíz éve ismert. A tervezésnél igyekeznek figyelembe venni a lakók szempontjait is.

- Az ablakot sem lehet kinyitni. Nem kell nekünk a ház mellé egy gyorsforgalmi út - mondja Csere Géza, a Muskátli utca 2. társasház lakója (egyben a házsor intézőbizottságának tagja), aki szerint már így is szennyezett a környezet. Az önkormányzat jobban tenné, ha parkosított sétányt vagy egyirányú utcát tervezne a házsor mellett - véli. Hozzáfűzte, az Ádám Iván utca felőli parkolónak örülnek, szeretnék, ha elsősorban ők használhatnák.

- Ideje rendezni ezt a köves, murvás területet. A kétsávos gyorsforgalmi út építésével azonban nem értünk egyet. A járművek ugyanis pár méterrel ablakaink, erkélyeink alatt szennyeznék a levegőt, arról nem szólva, hogy mindez mekko- ra zajjal párosulna  érvel, és közli, a lakóknak elegük van, hiszen öt-hat évig pereskedtek azért, hogy a buszforgalmat kitiltsák a környékről. Arra kértük a hivatalt, ha van lehetőség, legyen még intenzívebb növénytelepítés - teszi hozzá Csere Géza.

- Az út tervezése során a közlekedési alapelvárások mellett (az út paraméterei, csomópontok, gyalogjárdák, kerékpárutak, kapubehajtók stb.) kiemelt hangsúlyt kapott több parkoló kialakítása, enyhítve ezzel a belváros parkolási gondjait, ami ezen a területen teljesen ellenőrizetlenül, szabálytalanul, a környezetet nem kímélve történik - nyilatkozta Schmidt István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője lapunknak.

Augusztus végén Brányi Mária alpolgármester, Óvádi Péter, a terület önkormány- zati képviselője és a hivatal szakemberei helyszíni egyeztetésen vettek részt a Muskátli utca 8. számú társasház jelen lévő képviselőivel, lakóival az új gyűjtőút kapcsán, sőt erről korábban lakossági fórumot is tartottak.

- A tervezés folyamatban van, bár kötött keretek között, de látunk lehetőséget a kompromisszumos megoldásokra - mondta el a Naplónak Schmidt István, a hivatal szakembere.

 

A lakosok gyalogátkelő kiépítését kérték az Ádám Iván utcai csomópont és a Muskátli utca 8. épület közé: így a gyalogátkelő hatására - reményeik szerint - nem száguldoznak majd az autósok az úton. A városvezetők kérésére a szakemberek áttervezték az Ádám Iván utcai csomópontot, és egy gyalogátkelőt építenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!