Média: Tiltás helyett tanulás

Balatonalmádi - Elsősorban nem a tiltástól, direkt szabályozástól, hanem a mediáción alapuló tanulástól várják a média biztonságosabb használatát a gyerekek és fiatalok körében a szerdán zárult nemzetközi médiakonferencia résztvevői.

Győrffy Árpád

Amikor a veszélyekről beszélünk, nem mint mumusról beszélünk az internetről. Csak hasznosabbá, biztonságosabbá szeretnénk tenni - hangsúlyozta dr. Edvi Péter. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke a média fiatalokra és gyermekekre gyakorolt hatásával foglalkozó, az idén már 6. alkalommal megrendezett, fórum zárásakor fogalmazta meg így a többiek által is vallott álláspontot. A  tanácskozás három napig tartott, a szerdai programmal zárult.

A konferenciát záró nyilatkozatban a résztvevők leszögezték, hogy a közelmúltban pozitív változások történtek a médiaszabályozásban a gyermekek védelme terén. Ugyanakkor nehezményezik, hogy a közszolgálati média jelenleg nem vagy alig éri el a fiatal nézőket, felhasználókat. Rögzítették azt is, hogy a gyermekek a médiahasználattal kapcsolatos ismereteiket elsősorban a kortársaktól szerzik. Elsősorban az új médiumokon keresztül - internet, okostelefon - lehet elérni őket.

A jogalkotóknak, hatóságoknak és más érintetteknek több más mellett felhívják a figyelmét arra, hogy a médiaeszközökön keresztül elérhető kockázatos tartalmak kontrollját nem lehet kielégítő módon megvalósítani, ezért a jövőben a direkt szabályozás mellett hangsúlyosabbá kell tenni a mediáción alapuló tanulást.

Szükségesnek tartják például, hogy a pedagógusképzésnek illetve továbbképzésnek legyen kötelező része a médiával kapcsolatos ismeretek oktatása. Olyan közszolgálati médiát is szeretnének, amelyik képes a gyerekek és a szülők megszólítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!