Ujját vesztette a fiatal

Várpalota - Az első munkahelyén alig három hónapja kezdett dolgozni az a fiatal ember, aki a közelmúltban csonkolásos munkabalesetet szenvedett.

Tremmer Tamás

Ahogy arról már beszámoltunk, az elmúlt hét elején csonkolással járó munkabaleset történt Várpalotán. A fémhulladékgyűjtő, szelektáló munkahelyen dolgozó fiatalember hulladékdarabolás közben egy hidraulikus aligátorollóval levágta bal keze hüvelykujja felét, illetve a mutató és középső ujja egy részét.

A baleset bekövetkeztét követően azonnal helyszíni szemlét tartott a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv Munkavédelmi Felügyelősége. Troják László a szakigazgatási szerv megbízott vezetője lapunknak elmondta, a csonkolást okozó berendezésen hosszú huzalokat daraboltak. A gépen dolgozó fiatalember az olló lábaihoz rendezetlenül lehulló anyagot próbálta megigazítani, de eközben megcsúszott. Egyensúlyát vesztve szerencsétlenségére az olló alsó élében kapaszkodott meg, ami három ujját részbe levágta. A szerencsétlenül járt 19 éves fiatalembernek ez volt az első munkahelye. Alig három hónapja kezdett, egy hónapja végezte ezt a feladatot, ráadásul balkezes volt.

A felügyelők megállapították, az aligátorollónak a mozgó részei nem voltak burkolva, a gép pedig folyamatos üzemre volt kapcsolva, pedig át lehetett volna állítani lábpedálos működtetésre. A munkavédelmi törvény végrehajtási rendelete szerint a gép maga nem veszélyes berendezés, ugyanakkor a becsípődés- és a vágásveszély fennállt, a géprészek elérhető távolságon belül szabadon mozogtak. Troják László leszögezte, a berendezésen olyan védelemnek kellett volna lenni, hogy nem várt esemény hatására se történhessen baleset. A gép dokumentációja csak idegen nyelven állt rendelkezésre, ennek a fordítását most végzi a munkáltató. Azt is tapasztalták, hogy a munkavédelmi oktatás sem volt kellő mélységű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!