Ha lassan is, de elkészül a híd

Örvényes - Mindenki szerint rendkívül sürgős volt, mégis több mint egy év kellett ahhoz, hogy elkezdhessék a súlyosan megrongálódott 18. századi kőhíd helyreállítását.

Győrffy Árpád

A jelentős műemlék és egyben fontos közlekedési útvonal megmentése érdekében tett körökről Huszár Zoltán polgármestertől kaptunk tájékoztatást.

Tavaly június 29-én vették észre, hogy a Séd-patak kettős nyílású kőboltozatos hídjának egyik szárnyfala részben leomlott a nagy mennyiségű csapadék miatt. Mivel arra esély sem volt, hogy a kisközség maga finanszírozza a helyreállítást, azonnal benyújtották a vis maior támogatási igényüket a regionális államigazgatási hivatal megyei kirendeltségéhez. Közben segítséget kértek a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól (KÖH) a várhatóan szükséges önrész megteremtéséhez. Ezután kapták a tájékoztatást tavaly augusztus végén, hogy a vis maior támogatási kérelmüket elutasították, mert nem volt megfelelő rubrika. Az önrésztámogatás helyett januárban a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Kulturális Örökségvédelmi Irodája határozatban kötelezte az önkormányzatot a híd helyreállítására. Igaz, ezzel együtt segítettek a támogatás megszerzésében is. Idén áprilisban kapták a jó hírt a Nemzeti Kulturális Alaptól, hogy a veszélyeztetett helyzetű műemlék épületek helyreállításának támogatására kiírt pályázaton 1,2 millió forintot nyertek. Júliusban már a támogatási szerződést is aláírhatták, megkezdődhetetett a kivitelező kiválasztása, miközben zajlott az engedélyeztetés is.

A munkaterületet két hete adhatták át a kivitelezőnek. Ha minden jól megy, már ezen a héten végeznek is a munkával.

Címkék#örvényes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!