Miért megy a nemzeti park igazgatója?

Csopak, Balatonfenyves – Felmentette vezetői posztjáról Balogh László igazgatót a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éléről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. De mi is az a Nagybereki Fehérvíz-ügy, ami miatt mennie kellett?

Németh F. Bernadett

Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szeptember végén tett jelentést az ügyben. Az ombudsman vizsgálata szerint a Nagybereki Fehérvíz Természetvédelmi Terület "Nekota" elnevezésű térségén gazdálkodó Hubertus Bt. vízleeresztése miatt veszélybe került a vízhez kötődő élővilág, különösen az ott fészkelő fokozottan védett madárfajok.

A vizsgálat feltárta, hogy a vészhelyzetet a vízjogi engedélyezési eljárás működési zavarai is okozták. A terület védetté nyilvánítását követően 32 évvel született meg az a vízjogi engedély, amely a természetvédelmi értékek figyelembe vételével írta elő a szükséges vízszintet. Csakhogy az engedélyt az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügy Főfelügyelőség megsemmisítette. 

A főfelügyelőség iránymutatatása alapján a megismételt eljárásban kiadott vízjogi engedély már nem vette figyelembe a terület természetvédelmi igényeit és rendeltetését. A vízügyi hatóság által kiadott engedélyek ellentétesek a területre vonatkozó 1977-óta hatályos védetté nyilvánítási határozattal és a 2004-től kötelező Natura 2000 előírásokkal.

A vízügyi hatóság engedélye azért sérti az előírásokat, mert a Hubertus Bt.-nek nem írja elő kötelezettségként, hogy mekkora vízszintet biztosítson azon a területen, amelyen gazdálkodik. Sőt - az országos jelentőségű védett természeti területen - a szükséges vízszint tartásának megkövetelése helyett a vízügyi hatóság kötelezővé tette a tökéletesen vízmentes állapot fenntartását az év kilenc hónapjában, vagyis a "Nekota" feneke alatti, talajvízszint tartását írta elő.

Idén tavasszal a lápos területen annyira leeresztették a vizet, hogy veszélybe került az élővilág: a madárrezervátumban a kritikus szint alá süllyedt a víz szintje. A terület természeti értékekben különösen gazdag terület, hazai jogszabályok és nemzetközi egyezmények védik.

A májusi botrány kirobbanása után információink szerint Balogh László írásbeli figyelmeztetést kapott a minisztertől, mert bár a nemzeti park igazgatóság az első fokú eljárásban jelezte a természetvédelem igényeit (a magasabb vízszintet), amikor a zöldhatóság ezt figyelmen kívül hagyta, nem reagált rá. (Az eljáró hatóság ilyen esetben a környezetvédelmi felügyelőség, a nemzeti park szakhatóságként „csak” szakmai ajánlást tehet.)

A Hubertus-ügy másik pikantériája, hogy nyolcezer hektárnyi állami földet - amely a védett területet is magában foglalja - évi 80 ezer forintért 99 évre adták bérbe 1992 áprilisában. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szeptember 13-án közölte, hogy hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a madárrezervátum ügyében.

Felmentették a nemzeti park igazgatóját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!