Példa Európa előtt - Megyeszerte emlékeztek az aradi mártírokra

Megyei körkép - Az volt a gyönyörű 1848-ban, hogy elejétől törvényes volt a forradalom.

Győrffy Árpád

Katona Tamás történész hangsúlyozta ezt a nemzeti gyásznap balatonfüredi ünnepségén. Csütörtökön megyénk minden városában és több községében is megemlékeztek a 13 aradi tábornok és gróf Batthyány Lajos miniszterelnök 162 évvel ezelőtti kivégzéséről. 

Katona Tamás elsősorban a forradalom és szabadságharc értékeiről, eredményeiről, korunknak, a mai fiataloknak szóló üzenetéről beszélt az Aradi vértanúk parkjában összegyűlt iskolások és sok más érdeklődő előtt. 

Szerinte az áprilisi törvényekkel ez a kis ország az akkori Európa példamutató polgári demokráciája lett. Nem akart többet, mint amire joga volt. De azt amihez joga volt kötelességének tartotta védeni akkor is, amikor Európában a reakció elhatalmasodott.


Külön-külön is megidézte Batthyány Lajos és az aradi tábornokok alakját. Kiváló emberek, kiváló katonák voltak. Egyik-másik magyarul sem tudott, némelyik a forradalmi sereghez is csak az uralkodó korábbi parancsa alapján került, de hűségesek maradtak.
 
Beszélt arról is, hogy a reformkorban kiemelt szerepe volt Balatonfürednek, afféle titkos fővárosa volt az országnak. Arra szólította a füredi fiatalokat, hogy ismét csinálják meg a korszerű európai és polgári Magyarországot, vívják ki a sajtószabadságot úgy, hogy utána meg is tudják őrizni.
 
Az ünnepi beszéd után az Eötvös iskola diákjai adtak műsort. Majd az önkormányzat és az intézmények, szervezetek képviselői koszorút helyeztek el az emlékmű előtt az Ifjúsági Fúvószenekar zenéjével kísérve.


Várpalotán a Thuri-téren található 48-as emlékműnél tisztelegtek a vértanúk áldozata előtt.
 
- Nemcsak az Aradon kivégzett honvédtisztekre, hanem a bécsi udvar álnoksága révén elesett honfitársainkra is emlékezünk ezen a napon  - mondta el ünnepi beszédében Gágó Zsolt, a Palotai Turul Társasági elnöke. A szervezet az 56-os Klubbal közösen szervezte a városi megemlékezést, ahol a pétfürdői Horváth István Általános Iskola és a palotai Bán Aladár Általános Iskola, valamint az Attila Harcosai Várpalotai Barantások legifjabb tagjai olvasták fel az aradi vértanúk utolsó mondatait. Az ünnepség zárásaként az önkormányzat nevében Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester, valamint több civil szervezet képviselői helyezték el a tisztelet koszorúját az emlékmű lábánál.



Veszprémben az önkormányzati megemlékezés első állomása a Dózsavárosi temetőben volt délután 4 órától. Rendvédelmi és civil szervezetek, Némedi Lajos alpolgármester, a Fidesz és az LMP valamint a Dózsavárosi iskola helyezték el koszorúikat Kovács Imre honvéd tüzérmester, majdani veszprémi polgármester emléktáblájánál. Az eseményen beszédet mondott Takaró Mihály író, irodalomtörténész, aki gyászünnepnek titulálta október 6-át.

- Egyszerre gyászoljuk nagyjaink elvesztését és ünnepeljük az általuk példázatul hagyott hazafiságot - vélte Takaró, aki a mai ifjúsághoz is szólt. - Azé az ország, aki teleszüli. Ideje lenne, hogy a férfiak felelősséget vállaljanak, a nők jobban tiszteljék az életet, s a külföld nyújtotta magasabb jövedelem helyett, a család és a haza szentsége lebegjen a szemük előtt - mondta az irodalomtörténész.

Tapolcán immár hagyományosan koszorúzással, műsorral emlékeztek meg október hatodikán, az 1849-ben ugyanezen a napon kivégzett aradi vértanúkról.
 
A katonai emlékparkban Kapy Izabella mondott beszédet. A tapolcai tanárnő felidézte kivégzés körülményeit, a forradalom és szabadságharc történelmi hátterét, majd a Tapolcai Általános Iskola Batsányi tagintézményének diákjai léptek elő. A gyerekek a kivégzett hősöket megszemélyesítve mutatták be szép műsorukat. A város önkormányzata és a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület által szervezett megemlékezésen, a rendzőkön túl több párt, szervezet is koszorúzott. Az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtiszttel, az aradi vértanúkkal egy időben végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost, Pesten. Rá is, és minden akkor kivégzett szabadságharcosra emlékezik a nemzet október hatodikán.

Pápán a megemlékezők a Március 15. téren hajtottak fejet az aradi vértanúk emléke előtt csütörtökön. Az eseményen Bocskay László önkormányzati képviselő beszédében a történelmi események felelevenítése után kiemelte, a mai napon azon mártírok előtt rójuk le tiszteletünket, akik életüket adták a szabadságért. - Számunkra az aradi vértanúk példája azt az üzenetet közvetíti, hogy a magyar szabadság és függetlenség eszménye az építést, az alkotást, az értékteremtést hordozza magában - fogalmazott a szónok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!