Szalai Annamária: a szabályozás nem öncélú, hanem közérdekű

Siófok - Végtelen lehetőségek tárháza az embereknek, a hatóságnak végtelen számú kérdés, probléma – így definiálta az internetet Szalai Annamária, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az Internet Hungary konferencián tartott előadásán.

Szausev Xénia

- Mindhárom nagy mobilszolgáltató üdvözölte a díjstruktúrát és a megváltozott díjrendelet hatására ütemesen kezdték fejleszteni a hálózataikat - mondta Szalai Annamária, aki a blogokra kitérve elmondta, még nem tartoznak a szabályozás alá, de van olyan európai ország – pl. Olaszország – ahol igen kemény eszközökkel próbálják kiszűrni a például rágalmazó írásokat.

Elmaradt a panasz is internetes ügyekben - újságolta: csupán egyetlen írás miatt érkezett panasz a hatósághoz, bár  az elnök szerint így is akad  számos megválaszolatlan kérdés, mint például ki fizesse az infrastruktúra-fejlesztését, lehet-e tévézni az interneten és ha igen, akkor bármit nézhetünk-e?

- A szabályozás nem öncélú, hanem közérdek áll mögötte, a súlypont a kiskorúak védelmén van. Célunk, hogy az állampolgárok az interneten keresztül szabadon juthassanak hozzá értékes tartalmakhoz. Növelni kell a digitális közbizalmat és közbiztonságot – mondta Szalai Annamária, majd zárásként elmondta, ha sokan vagyunk képesek okosan felvázolni a problémákat és azokra intelligens megoldást találni, akkor a világ egy lépéssel előbbre jut. Majd sok kihívást, feladatot és nehéz kérdéseket kívánt a résztvevőknek.

Óriási érdeklődés kíséri az Internet Hungary konferenciát, amelynek résztvevői, mintegy 1300-an, előadásokon vitatják meg, hol tart az információs társadalom fejlődése és elterjedés, miként hat, és veszi ki a részét a társadalom és a gazdaság fejlődéséből. Az rendezvény Freund Tamás neurobiológus-agykutató előadásával kezdődött, s  témája az emberi agy működése, a kreativitás, és mi az, amire a számítógép sohasem lesz képes. A továbbiakban szó volt infokommunikációs társadalom megállíthatatlan gyorsulásáról, egymást váltották az előadók a változatos, színes, kivetítőkön illusztrált beszámolóikkal az intelligenciáról, a digitális írástudásról, a küszöbön levő, éppen zajló ötödik technológiai forradalomról.


Internet Hungary


Eljön-e a mesterséges intelligencia forradalma? Szükség van-e kommentelőkre az internetes oldalakon? Beigazolódtak-e az új médiatörvény életbe lépésekor megfogalmazott félelmek? A Youtube-tól a Facebook-ig. Idén három napon át, négy előadóteremben zajlanak a programok Magyarország egyik meghatározó infokommunikációs szakmai tanácskozásán, a 12. Internet Hungary konferencián, melyet a siófoki Hotel Azúrban tartanak.

A rendezvényen - melynek kiemelet támogatója lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága - évről évre 1200-1300, a média, a hírközlési, az informatika, a marketing és a kommunikáció területén dolgozó, hazai és multinacionális cégeket, az államigazgatást vagy a civil szférát képviselő döntéshozó és szakember vesz részt, hogy találkozzon és eszmét cseréljen a hazai infokommunikációs piac meghatározó véleményformálóival és a meghívott nemzetközi szaktekintélyekkel.

Az Internet Hungary konferencia minden évben próbál teljes körű áttekintést adni a szélesen értelmezett infokommunikációs szektor előző egy évének fejleményeiről, segítve a résztvevőket eligazodni a legfrissebb technológiai és üzleti innovációk, konvergencia-jelenségek, illetve az ágazattal kapcsolatos uniós törekvések, hazai kormányzati szándékok és új jogszabályok között.

Emellett minden évben „mélyfúrást” is végeznek a szervezők, kiemelve egy-egy, az ágazat jövőjét alapvetően meghatározó jelenséget, amelyet minden oldalról körbejárva alaposan kiveséznek a résztvevőkkel együtt.



A keddi és a szerdai nap részletes programját megtalálják itt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!