Tolvajok garázdálkodnak a temetőkben

Veszprém - Amíg az emberek nem élnek egy kicsit jobban, nem hiszem, hogy megszűnnek a temetői lopások – véli a temetőgondnokság vezetője.

Tiger Szabolcs

- Folyamatosan kapunk jelzéseket a látogatóktól, hogy hol ezt, hol azt lopták el valamelyik temetőnkből. Többféleképp is próbálunk fellépni a sajnálatos jelenség ellen, de teljesen megszüntetni képtelenek vagyunk, ráadásul segítséget sem igazán kapunk – mondta el lapunknak Tóth János, a VKSZ Zrt. Temetőgondnokságának vezetője.

- Két hete, egy  pénteki napon például a kolléganőm észrevette, hogy a Dózsavárosi-temető kapubejáratát ismét felfeszítették. Azonnal szóltunk a rendőrségnek, ugyanis úgy hittük, a kapunál elhelyezett térfigyelő kamera biztonsági felvételei segítenek a tettesek felkutatásában. De nem így van. a rendőrségen megtudtuk, nem ilyen egyszerű a dolog. Közölték, hogy menjek be, tegyek feljelentést, majd kijönnek helyszínelni és utána (ha szükség mutatkozik rá)  megnézik a felvételeket is. De szóltak, hogy mivel az anyagi kár minimális, hasztalan próbálkozom.

- A tavaly egyezséget kötöttünk a dózsavárosi polgárőrséggel, hogy egy bizonyos összegért, a mindennapi járőrözésbe beiktatják a temetőt is, illetve esténként ők lesznek azok, akik bezárják a kapukat. Ez azután működött is. Idén is kértük a segítségüket, az egész évre valamivel  nagyobb összeget kínáltunk  – futotta volna nekik belőle 5 mobiltelefonra –, ám közölték, ennyiért nem hajlandóak segíteni. Miközben a városrész iránti ragaszkodásuk jeléül vállalták az önkéntes munkát, és egyébként is járják a környéket. A saját temetőőr fenntartásáról pedig már évekkel ezelőtt lemondtunk.

Egyszer egy nagyobb banda rongálta meg az Alsóvárosi temetőt, de az őr, érthetõ okokból, nem merte kitenni a házból a lábát – mesélt a próbálkozásokról a temető főgondnoka, aki utasította az embereit, hogy munka közben is mindig éberen figyeljenek, hátha sikerül meghiúsítnai a tolvaj szándékát.

- Mikor néhány éve eltűntek az urnazáró bronzlapok a Vámosi úti temetőből, biztonsági kamerákat és mozgásérzékelőt szereltettünk fel a közeli kerítésszakasz mellé, mintegy másfél millió forint értékben. A cégnek azonban nincs pénze az egész temető lefedésére, nemhogy a rendszer működtetésére. Egyébként nemrég jártunk a Fiumei úti temetőben, melyre esténkét fegyveres és kutyás őrök vigyáznak, de a kollégák elmondták, ők se tudnak mit kezdeni a tolvajokkal.

- Egy időben megpróbáltuk átnevelni az embereket, öntőzőkannákat helyeztünk ki, közös használatra. Több százat loptak el, mire abbahagytuk. Amióta letéti díjat kérünk a szerszámokért, azóta nincs ilyen problémánk. Úgy vélem, a kérdés csak akkor oldódhatna meg, ha az emberek kissé jobb anyagi helyzetbe kerülnének majd. Amíg vannak olyan – most már bíróság előtt álló - „üzletasszonyok”, akik hajléktalanokat bíznak meg azzal, hogy hozzanak el ezt-azt a temetőkből, vagy amíg jobb érzés valakinek, a szomszéd sírjáról elhozni egy virágot, mint kimenni a szerettünk sírjához és elmesélni neki, hogy sajnos most nincs pénzünk virágra, addig semmi nem fog változni. Ahogyan a halottainkat tiszteljük, úgy viselkedünk az élőkkel is – véli végül Tóth János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!