A galambászok bajnoka

Serlegek, kupák, díjak, érmek, oklevelek sokasága díszeleg a pápai Ács Ferenc galambász vitrinjében. A Rubindiplomás és Aranykoszorús mestertenyésztő címmel is büszkélkedő pápai férfi hazai, illet- ve nemzetközi kiállításokon, röpversenyeken elért egyedülálló sikereivel vívta ki a galambászszakma nagyfokú elismerését.

Polgár Tibor

Az Ács Ferenctől származó galambok immár szerte a világon megtalálhatóak. Több külföldi tenyésztő szerzett be madarakat a pápai férfitól, aki budapesti magasröptű keringő fajtájú galambjaival gyakorlatilag már mindent elért, amit lehetett: pályafutása csúcsaként a Rubindiplomás mestertenyésztő címet is megszerezte. Magyarországon jelenleg Ács Ferenc az egyetlen élő galambász, aki ezzel a címmel rendelkezik. Mindez persze nem ment egyik napról a másikra, a siker rengeteg munkát és áldozatot követelt. 

- Gyerekkoromban én lakótelepen, a nagyszüleim pedig kertes házban laktak. Az ő környékükön abban az időben rengeteg galambász tevékenykedett. Amikor a hétvégéket a nagyszülőknél töltöttem, állandóan az eget kémleltem, figyeltem a galambok repülését, a falkák keveredését, szétválását. Így tetszettek meg a galambok, főként a röpgalambok, a madarak szépséges mozgása. Még az utcán is az eget fürkészve közlekedtem. Nyolc-kilenc éves lehettem, amikor az első galambjaimat megkaptam, ezek szegedi magasszálló keringők voltak. A nagyszüleimnél építettek nekem egy kis galambházat, de én állandóan azt szerettem volna elérni, hogy a galambjaim mindig a levegőben legyenek. Ennek érdekében mindent bevetettem: paprika, paradicsom, szilva, minden, ami a kertben termett, végül a háztetőn kötött ki. Aztán tizenkét éves koromban egy éjjel sajnos ellopták a madaraimat - mesélte a pápai galambász, akinek ezután megtiltották, hogy madarakat tartson.

Nyolcesztendei szünetet követően azonban újrakezdte a galambászatot a szegedi magasszálló keringőkkel, majd négy-öt évi tenyésztés után áttért a budapesti magasröptű keringő fajtára, amelyek végül a legtöbb sikert hozták számára. Ács Ferenc kétszer lett bajnok gyönyörű galambjaival országos röpversenyeken, köztük az utolsó már champion elsőségnek számít. Emellett többször megnyerte a Pannónia-kupát és a Dunántúl-kupát, továbbá nemzeti, valamint nemzetközi kiállításokon számos díjat, illetve kiváló minősítést zsebelt be. A csepeli hófehér keringő galambjaival pedig az Aranykoszorús mestertenyésztői fokozatot szerezte meg.

- Büszke vagyok rá, hogy madaraimnak köszönhetően sikerült kivívnom magamnak az Európa-mesteri címet is. Korábban a galambászat minden szabadidőmet kitöltötte, azonban az egyedülálló eredmények elérése után  most már visszavettem a tempóból. Végre már több időt szeretnék tölteni a családommal. Persze a hobbimmal nem hagyok fel, néhány versenyen, kiállításon megmutatom, "harcba indítom" még a galambjaimat  - tekintett a jövőbe az elismert pápai galambász.



A budapesti magasröptű keringő galamb egy közel százéves fajta, amelyet kifejezetten arra tenyésztettek ki, hogy nagy magasságban szálljon több órán keresztül. 2004-ben az Országgyűlés őshonos, védett, veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő magyar nemzeti kinccsé nyilvánította a budapesti magasröptű keringőt. Ezzel egy kategóriába került a magyar szürkemarhával, a lipicai lóval vagy éppen a pulikutyával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!