Gyurcsány: El a kezekkel az evától!

Több parlamenti párt és politikus is ellenzi az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszüntetését.

MTI

Az LMP szerint az eva megszüntetésével a kormány a munkahelyek helyett a számlagyárakat támogatja – ismertette a párt álláspontját tegnap Vágó Gábor. A választmányi szóvivő úgy értékelte, a lépéssel csapást mérnek az adómorálra és sok százezer vállalkozót „tesznek a jégre és taszítanak bele a szürkegazdaságba”. Az ellenzéki politikus azt is megjegyezte, hogy elhibázottnak tartják a javaslat beterjesztésének idejét, mert az érintettek két hónap alatt képtelenek felkészülni az átállásra.

Elfogadhatatlannak tartja az eva megszüntetését Gyurcsány Ferenc is, aki azt üzente a miniszterelnöknek: „el a kezekkel az evától!” A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kifejtette: az eva több tízezer kis- és közepes vállalkozást vont be az adózásba, megszüntetése pedig a szabályok alóli kibújásra ösztönözne.

Mintegy negyvenmilliárd forintnyi többletbevételt eredményezhetne a központi költségvetésnek a KDNP számításai szerint az a módosító indítvány, amelyet a jövő évi költségvetéshez nyújtottak be alternatív megoldásként, az eva választhatóságához. Harrach Péter frakcióvezető kiemelte: a KDNP természetesen elfogadja a frakciószövetség álláspontját, azonban nem szeretné az eva eltörlését. Alternatív megoldásként az eva választhatóságához a bevételi határt 2012-ben 25 millió forintról 30 millió forintra, az eva mértékét pedig 30 százalékról 35 százalékra emelné.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!