Hét kamionnyi árut foglaltak le a vámosok

Adótartozás fejében hét kamionnyi, 470 millió forint értékű kínai árut foglaltak le a vámosok hétfő éjjel több budapesti kerületben, mert az érintett cég korábban a Szlovákiában vámkezelt termékek után nem fizette meg az általános forgalmi adót, és az árut így értékesítették Magyarországon.

MTI

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a szállítmány egy olyan kereskedőhöz érkezett, akinél korábban már több mint 300 milliós adókötelezettséget állapítottak meg a revizorok.

A cipőt és ruhaneműt forgalmazó kereskedőről kiderült, hogy rendszeresen kijátssza az adózási szabályokat.     A módszer az uniós vám- és adószabályok megkerülésén alapul: az árut Szlovákiában vámkezeltetik, de mivel nem ott értékesítik, azt a forgalmi adó megfizetése nélkül szállíthatják tovább Magyarországra - tette hozzá a NAV.

Az árut fogadó, közösségi szabályok alapján elvileg Magyarországon adózó vállalkozás nem tett eleget a beszerzéshez kapcsolódó áfabevallási kötelezettségének. Az adóellenőrzés mintegy 237 millió forint adóhiányt tárt fel, az ehhez kapcsolódó késedelmi pótlék és bírság összesen 119 millió forint.

A költségvetésnek okozott kár megtérülésének biztosításaként a következő szállítmány megérkezésekor pénzügyőrök, adóellenőrök és végrehajtók várták az országba érkező, árukkal megrakott kamionokat. A több budapesti kerületre kiterjedő, éjszakába nyúló akcióban a NAV szakemberei igazoltatták és nyilatkoztatták a sofőröket és az áru átvevőit, majd a végrehajtók lefoglalták a mintegy 470 millió forint értékű árut.

A hét kamion feltartóztatásában, átvizsgálásában és az áru tételes lefoglalásában a NAV 56 munkatársa vett részt - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!