Nem az életre, egy helyzetre mond nemet

A világon minden negyvenedik másodpercben, Magyarországon négyóránként dobja el valaki magától az életet. Az okok közt első a szerelmi csalódás, az esetek közel harmadának hátterében a gazdasági válság, az egzisztenciális kilátástalanság áll. Nálunk az öngyilkosságok többségét a 45-54 év közötti férfiak és a hetven év feletti idősek követik el.

Nagy Imre

Van azonban segítség azok számára is, akik problémájukkal nem mernek, nem akarnak szakorvoshoz fordulni, és a névtelenséget választják. Július elseje óta harminc telefonos lelki elsősegély szolgálat érhető el a 116-123-as közös számon. A vonal másik végén lévő segítők nem kérdeznek, meghallgatják a hívót és igyekeznek rávezetni a probléma megoldására.

- Több mint két évtized tapasztalata mutatja, hogy az első időszakban a párkapcsolatok, a társkeresés, a magányosság, az elszigeteltség, az alkoholproblémák miatt fordulnak a szolgálathoz az emberek. Ahogy a gazdasági helyzet nehezebbé válik, úgy jönnek be ezekhez az anyagi problémák, a létbizonytalanság, a munkahelyvesztés, a munkanélküliség veszélye. Az ebből eredő szorongások, félelmek egyéb pszichiátriai betegségekhez, depresszióhoz vezetnek. A probléma másik oldala az ebből fakadó öngyilkosság: sokan nem látnak más kiutat ebből a helyzetből - fogalmazta meg dr. Bőviz Gábor szakorvos, a pápai szolgálat vezetője egyik korábbi beszélgetésünk során.

A szomorú statisztika önmagáért beszél, Európában csak Litvánia előz meg bennünket. A nyolcvanas években még közel 5 000 magyar vetett véget önkezével az életének. Azóta ez a szám ugyan fokozatosan csökken, ám jelenleg még mindig évi 2500 körüli. A számadatok azonban nem számolnak a be nem fejezett kísérletekkel, ezek száma óvatos becslések szerint is mintegy 25 000.

Az öngyilkosság sarkalatos témája volt a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége augusztusi győri konferenciájának is. Itt Varga Gábor pszichiáter, a szolgálatok tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy nő a társadalom agressziós szintje, ezzel is magyarázható az évi negyedmillió hívás. Ezeket az egész ország területén közel ezer, jól képzett, önkéntes segítő fogadja, akik az esetek 4-6 százalékában a tényleges öngyilkossági szándéktól térítik el a telefonálót. Azt, hogy valaki krízishelyzetbe kerül, a környezete jóval előbb látja, mint a szakember. Ennek jele lehet, hogy az illető magába fordul, romlik a hangulata, megváltozik a viselkedése.  Ám sok esetben elég egy kis odafigyelés, törődés, hogy a depresszió feloldódjon. Az öngyilkossági hajlam nem örökletes, de a tett kockázatát hússzorosára növelheti, ha egy közeli hozzátartozó önkezével vetett véget az életének. A munkanélküliség háromszorosára növeli a kockázatot. Az öngyilkosságok száma a tavaszi-nyári hónapokban, a hét első napjaiban a legmagasabb. Annak, hogy az ünnepek idején az öngyilkosságok száma megugrik, nincs valóságalapja. Annak viszont igen, hogy a statisztikák szerint átlagosan háromszor annyi férfi lesz öngyilkos, mint ahány nő.

Balázsné Márton Mária régóta figyelemmel kíséri, segíti a szolgálatok munkáját. Az országos példatárból kettő olyan esetet említ, ahol sikeresen előztek meg öngyilkosságot.

- Egyszer, karácsony előtt kerekes székes, elvált, magányos férfi közölte a telefonban, hogy benzinnel felgyújtja magát, így áll bosszút szerelmén, aki elhagyta. Hosszas beszélgetés után letett a szándékáról, majd később visszahívta a munkatársat, és biztosította arról, hogy jól van. A másik esetben megözvegyült, sokgyermekes nő jelentkezett begyógyszerezve a vasútállomásról azzal, hogy a vonat elé veti magát. Őt is sikerült lebeszélni. A legtöbb ilyen esetben - akár fél év múlva is - a hívóink újra jelentkeznek, jelzik, hogy rendbejött az életük - mondja Balázsné.

"Arra nem gondoltál, hogy ne magadat, hanem a problémát öld meg? Az talán kevésbé fájdalmas, és a következmények is kiszámíthatóbbak" - szól egy blogbejegyzés a neten.

- A dolog nem ilyen egyszerű - fogalmaz András, aki két kísérletet élt túl. - Akkor éppen úgy érzed, hogy nincs más megoldás, nincs tovább, el kell dobnod az életed, mert így mindenkinek jobb. Ma már tudom, hogy nem csak én számítok, hanem azok is, akik körülöttem vannak, és szeretnek. Nem lehetek ennyire önző.  Át kellett értékelnem az életem, és megváltoztatnom a dolgok fontossági sorrendjét. A magam kárán tanultam meg, hogy mindig van kiút - mondja a fiatalember.

Az öngyilkos nem az életre, hanem egy helyzetre mond nemet. - Adódik egy problémahalmaz, ami beszűkíti a hívó tudatát, mérlegelési képességét, és nem tud higgadtan gondolkodni, mérlegelni, nem tudja a megfelelő megoldást keresni. Csak egyet akar: menekülni ebből a krízishelyzetből. Mi úgy vezetjük a beszélgetést, hogy a megoldás módjaira ő jöjjön rá, a helyzetet a saját eszközeivel próbálja megoldani. Így a beszűkült állapotból visszahozzuk a realitás szintjére - fogalmazott Bőviz Gábor.

Sokan nehezen dolgozzák fel a nap, mint nap jelentkező problémákat. De tudniuk kell, hogy a baj nem ott kezdődik, hogy ezekkel számolniuk kell, hanem ott, hogy egyedül akarnak megbirkózni velük, majd amikor ezek sokasodnak, elhatalmasodik rajtuk a tehetetlenség, és feladják a küzdelmet. Segítség pedig van. Csak élni kell a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!