Olvasóink ünnepei - Ötödik kötete jelent meg a sorozatunknak

Veszprém - Már kapható az ügyfélszolgálati irodákban és megrendelhető a kézbesítőknél az Ünnepi ételek könyve.

Varga Ibolya

Lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága legújabb receptkönyvét Barták Péter főszerkesztő adta át annak a tizenkét olvasónknak, aki eljött a házi bemutatónkra. Elmondta: ez már az ötödik szakácskönyvünk. A desszertekkel kezdtük, főztünk könnyű nyári ételeket, hagyományos ízeket, halat és vadat. Az új gyűjtemény, az Ünnepi ételek könyve a farsangi finomságokat, a húsvéti fogásokat, a szüreti és aratási ételeket, a Márton-napi fogásokat, a karácsonyi ízeket, valamint a szilveszteri, újévi ételeket tartalmazza. Ma már nem könnyű bekerülni a könyvbe, a csaknem félezer receptből mind nem fér be, a mostani a leggazdagabb, ez kétszázötven leírást tartalmaz. Ezek  kipróbált, könnyen  megfőzhető ételek.   

Barták Péter, a Napló főszerkesztője elmondta még azt is, hogy olvasóink többsége hűséges hozzánk, a felmérések alapján ismét növekedett az olvasottságunk. Ez a kétoldalú kapcsolatokon is látszik, például igen sok fénykép érkezett hozzánk, amikor kerestük a  legszebb gyermekmosolyt. Hetven apróság képére lehetett szavazni és 46 ezer szavazat érkezett hozzánk. A társadalmi felelősségvállalási akcióinkhoz is szívesen kapcsolódnak olvasóink. Sokan kísérték figyelemmel az Erdővédő programunkat. Idén is felkarolunk egy  rászoruló családot. Többen emlékeznek rá, hogy egy három gyermekét egyedül nevelő anyuka háza leégett Várpalotán. Mi év végén ennek a családnak gyűjtünk. Elfogadunk segítséget a ház tervezéséhez, várunk kétkezi fizikai munkásokat és hálásak vagyunk a pénzadományokért is. Reménykedünk abban, hogy karácsonykor ismét fedél lehet a szerencsétlenül járt család feje felett, még ha nem is épül fel újra a házuk.

A főszerkesztő  azt is elmondta, hogy nagyon sikeres volt a  szakácskönyveink sorozata. Nem is szándékozunk befejezni, várhatóan jövő tavasszal speciális recepteket kérünk olvasóinktól. Olyan ételeket, amelyeket a fogyókúrázók vagy valamilyen betegségben szenvedők is nyugodtan elfogyaszthatnak.

Berei Ferencné veszprémi olvasónk eddig minden receptgyűjteményünkben szerepelt. Gyakorló nagymamaként és régi baráti társaságok tagjaként van alkalma kóstoltatni a ételremekeit. Gyakran visz magával receptet is, mert ezt rendszerint elkérik tőle. Fiatalabb korában, ha a férje nélküle utazott külföldre, mindig arra kérte, hogy egy jellegzetes helyi recepttel jöjjön haza. Ezt rendszerint kissé átalakította a magyaros ízeknek megfelelően, és volt, amelyiket sikerrel küldött be szakácskönyvekbe.

A legtöbb, öt receptje most megyénkből Gerendás Lajos balatonfűzfői olvasónknak került be. Ő is szenvedélyesen gyűjti a világ minden táján a recepteket, a helyi ízeket.

Kovácsné Pálinkás Krisztina óvónő  Veszprémben. Egy nagyon kedves receptet küldött be, a fatörzset, amit egy hajdani szomszédjától tanult. Most elmegy a szeretett szomszéd lányához és elmondja neki, hogy még él az édesanyja finom sütije.

Valamikori  munkatársak is találkoztak  nálunk Hadnagy Imréné, Bea és Bakonyiné Galambos Katalin régebben együtt dolgozott diétás nővérként a megyei kórházban. Bea már más munkahelyet választott, de főzni változatlanul szeret. A két szakember kihasználta az alkalmat és elmondták, minden a gyerekkoron múlik. Sokan vannak, akik még hétvégén sem főznek otthon, ha mégis, akkor az ünnepi ebéd csontleves, pörkölt, nokedli. Nem ismerik eléggé az alapanyagokat, kevés salátát esznek és sok családban nem őrzik a nagymamák receptjeit. Az ilyen olvasói gyűjteményekből viszont  a szakemberek is meríthetnek használható ötleteket.

 

Egy puncs a karácsonyi asztalunkra

Németh Tamás Káptalanfáról küldte be a receptet. Hozzávalók: 2,5 dl édes vörösbor, 2,5 édes fehérbor, 1,5 dl rum, 50 dkg cukor, 2 citrom, 2 narancs. Elkészítés: A gyümölcsöket megmossuk,  vékonyan meghámozzuk. Forraljunk fel 5 dl vizet a héjakkal együtt, majd öntsük hozzá a többi alkoholt. Szórjuk bele a cukrot, és csak éppen forráspontig melegítsük fel, legvégül öntsük bele a kifacsart citrom- és narancslevet. Ezután keverjük jól össze és bögrékbe adagolva kínáljuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!